НОВИНИ

Нападателят от Тексас е споделил плановете си в лични съобщения във Фейсбук

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:45, 26.05.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Минути преди да влезе и да стреля в началното училище в Ювалди в Тексас 18-годишният Салвадор Рамос е написал в лични съобщения във Фейсбук какво смята да направи. Разследването на трагедията продължава - беше извършен обиск в дома на Рамос. Мотивите му все още не са ясни. Известно е, че е действал сам. Президентът Джо Байдън заяви, че заедно със съпругата си ще посети Ювалди и ще се срещне със семействата на жертвите.

Бащата на 10-годишната Амери - едно от 19-те деца, убити в началното училище в Ювалди, не може да сдържи сълзите си. Съчувства му репортер, който отразява трагедията в малкото тексаско градче, който казва, че също има четвъртокласник.

Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден

Амери умира няколко часа след като попада в списъка на отличниците. Александриа Рубио, Ели Гарсия, Тес Мата, Хавиер Лопес, Рохелио Торес - още от жертвите на 18-годишния Салвадор. Повече от близките на убитите деца пускат снимки и спомени с тях в социалните мрежи.

"Никога не мислех, че ти казвам довиждане за последно", се казва в едно от посланията, под които познати и непознати пишат думи на подкрепа. Освен със скръбта в Ювалди трябва да се справят и с преживяванията на децата, станали свидетели на ужаса в училището си. Тимъти е втори клас, бил е в съседната стая, където Рамос стреля.

Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас

"В нашата стая влезе учител и ни каза какво се случва, ние изтичахме към задната част на класната стая. Скрихме се зад чиновете и столовете", сподели Тимъти Силва, ученик от втори клас.

Чувах изстрелите, казва детето, докато се молехме заедно с нашата учителка, разказва Тимъти и добавя, че го е било малко страх. Майка му споделя ужаса от очакването - да разбере дали детето ѝ е живо.

Ювалди е потопено в скръб, но сред местната общност се надига гняв. Хората търсят отговори. Според очевидци преди полицията да щурмува учебното заведение и да обезвреди Рамос са минали около 40 минути. Имало е родители готови да влязат преди служителите на реда.

Около половин час преди атаката, в лично съобщение, Салвадор Рамос споделя, че планира да убие баба си, а след това пише, че ще атакува началното училище. Според Си Ен Ен посланията са до 15-годишно момиче от Германия, с което Рамос се е запознал онлайн. От Мета, собственик на Фейсбук, обясниха, че съобщенията са открити след трагедията и че сътрудничат изцяло на разследващите.

Убийството стана повод и за политически скандал - кандидатът на демократите за губернатор на Тексас за изборите през ноември - Бето О'Рурке, беше отстранен от пресконференция на съперника си и настоящ губернатор на щата Грег Абът от Републиканската партия, защото го критикува за позицията му за притежание на огнестрелно оръжие. Изгониха ме, защото казвам истината, каза по-късно О'Рурке. Според Абът няма думи, пък били те и извикани, които в момента да излекуват разбитите сърца на общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонтаните в Несебър и Царево осъмнаха с пяна
Фонтаните в Несебър и Царево осъмнаха с пяна
Земеделското министерство не е отчело четвърт милион от ремонтите на диги на р. Места
Земеделското министерство не е отчело четвърт милион от ремонтите на диги на р. Места