НОВИНИ

Стрелецът, убил 19 деца в Тексас, купил оръжието за рождения си ден

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:16, 25.05.2022
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шокиращо престъпление разтърси и САЩ днес. Страната е в шок след стрелбата в начално училище в Тексас. Убити бяха 19 деца и двама възрастни в градче, близо до мексиканската граница. 18-годишният нападател е застрелян. Действал е сам, мотивът му не се съобщава. Президентът Джо Байдън призова болката да бъде превърната в дела и законови мерки.

Това е поредната масова стрелба в Съединените щати.

Само два дни преди лятната ваканция, учениците от началното училище Роб в Ювалди получавали своите свидетелства за края на учебната година. В този ден влиза стрелецът.

Автоматът, който носи, купува за 18-ия си рожден ден.

Тексас е сред щатите с най-либерални правила за притежаване на оръжие. През последните пет години при масови стрелби там е отнет животът на 85 души. Въпреки това в щата през този период правилата за притежание на оръжие не само не са затегнати, а напротив - облекчени са.

За американците тези стрелби са повтарящ се кошмар. Най-кървавото нападение в американско училище си остава трагедията в Санди Хук, Кънектикът, когато бяха застреляни 20 първокласници и шестима възрастни.

Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас

Ще има ли законови промени след тази трагедия?

Въпросът е от какво зависи да има промени - от конгресмените и от лобитата. Стрелбата в Тексас става само дни преди годишната среща на Националната оръжейна асоциация - най-големият защитник на либералния режим за притежаване на оръжие.

Форумът ще е в Хюстън, Тексас, на него е предвидена реч на губернатора на щата - републиканецът Грег Абът, който през ноември ще се бори за нов мандат на поста. Лично Абът преди малко повече от година подписва закон, който позволява всеки над 21 години да носи пистолет без да се изисква разрешително или преминаване на обучение.

Притежателите на пистолети в Тексас са 1 млн. и 600 хил. Според главния прокурор на Тексас Кен Пактън, номиниран от републиканците за трети мандат на поста си, най-добрият отговор на нападения като последното, е обучение на учителите и по-добра защита на училищата. В учебните заведения в щата тренировки с децата за ситуация, в която стрелец открива огън в сградата им, се провеждат редовно.

Всички опити за промяна на законодателството завършват с неуспех през последните години, като републиканците блокират опитите на демократите в тази посока. Дори и след убийството на 20 деца в Санди Хук, предложението да се въведат задължителни проверки за лицето, желаещо да си купи оръжие, не беше одобрено.

Миналата година два проектозакона с мерки минаха през Камарата на представителите, но бяха спрени в Сената, където са нужни 60 гласа за одобрение, а демократите имат 48. Така трагедията в Ювалди ще предизвика шок, мъка за близките, призиви от политици, но едва ли и законови промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще бори потенциална спекула в цените след въвеждането на антикризисните мерки
Държавата ще бори потенциална спекула в цените след въвеждането на антикризисните мерки
Джокович продължи победния си ход в Ролан Гарос
Джокович продължи победния си ход в Ролан Гарос