НОВИНИ

Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 25.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

От неделя започва масовото преместване на украински бежанци от хотелите, където са настанени. Над 20 000 души ще бъдат настанени в държавни бази в страната. Това съобщиха от Областната администрация във Варна. Бежанците ще бъдат транспортирани организирано с влакове. В населените места, където няма жп гари, украинците ще бъдат превозени с военни и частни автобуси.

Към момента в хотели у нас са настанени повече от 60 000 бежанци от Украйна. Близо 20 000 от тях са решили да напуснат България в близките дни. Сред тях са Нина и Елена.

Тук всичко е прекрасно, огромно благодаря за гостоприемството, особено сме благодарни на хотелиерите. Много сме доволни от всичко, но семейството, мъжът ми са там, ние сме тук, мъчно ни е, децата искат при баща си. Когато има война, винаги е опасно, разбира се, че е опасно, но децата искат вкъщи, казва Нина.

Тъй като аз работя, вече съм принудена да се върна. Досега пазеха работното ми място, но хората, които ме заместват, не могат да продължат да работят и вместо мен. Мисля, че всичко това вече трябва да свърши, да има мир и всеки да живее в безопасност, децата да учат, да виждаме мирно небе и да сме щастливи, казва Елена.

Преместването на бежанците ще става на групи, семействата ще се настаняват заедно в държавните бази.

Ще се направи пълен анализ и на базите. За момента изглежда, че ще има достатъчно места за хората, да бъдат настанени там, казва Благомир Коцев, областен управител на Варна.

В кои бази ще бъдат настанени бежанците, ще стане ясно след като се обобщят анкетите в правителствения портал. Настаняването на бежанците няма да попречи на лятната почивка на служителите.

Украинци ще бъдат настанени до края на юни, след което ще освободят. Трябва да се проявява гъвкавост, като предимство имат служителите и ведомственото използване на базите остава тяхно основно предназначение, казва Павел Попов, зам. областен управител на Област Варна.

Големите групи бежанци ще се транспортират основно с влакове.

Това ще бъде направено в допълнителни вагони към съществуващи влакове, доколкото е възможно. Или ще бъде направено в автономни влакове, които да не смесват потоците на хората, ползващи БДЖ превози и украински бежанци, казва Йордан Кателиев, ръководител на Центъра за настаняване на бежанци във Варна.

18 000 от бежанците ще останат в същите хотели, в които са сега. До момента 38 хотелиери от цялото крайбрежие са заявили участие в програмата на правителството за настаняване на бежанци срещу 15 лева дневно за нощувка и храна.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуба за Радослав Росенов на Европейското по бокс в Ереван
Загуба за Радослав Росенов на Европейското по бокс в Ереван
Мощите на Светите братя отпътуваха от България за Света гора
Мощите на Светите братя отпътуваха от България за Света гора