НОВИНИ

Изчезнал или отвлечен е бизнесменът Александър Алтънбашев?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:13, 25.05.2022
6541
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Млад IT специалист от София е изчезнал на 23 май. Александър Алтънбашев е търгувал с криптовалута и до момента не е ясна причината за изчезването му. Основната версия, по която се работи, е отвличане, но все още няма заподозрени.

Сигналът за изчезването на Александър е подаден от сестра му в понеделник. Тя е направила това по съвет на добрия му приятел Ивайло Борисов, по прякор Ториното. За приятелството ни каза днес адвокатът на Борисов - Марияна Тодорова.

Борисов сам е разказал днес на полицията какво знае по случая. Двамата е трябвало да се срещнат в понеделник, но Борисов е получил СМС от Александър, че няма да може да отиде на срещата. След което Алтънбашев не се появява. Сестрата се притеснява и се обръща към органите на реда.

При подаването на сигнала за изчезването на Александър сестра му разказала на разследващите, че е видяла мъж пред апартамента на му в деня, в който той е изчезнал.

"Имало е лице в обедните часове на 23-и, което първоначално е позвънило, или поне тя е чула позвъняване, дали това лице е позвънило не знаем. Но излизайки попитала "Какво правите?". Той споделил едно име, че го търси и тръгнал по стълбите. По отношение дали има бяла кола или няма - няма да изнасяме факти и обстоятелства по разследването.

Сестра му казва, че е изгубила връзка с него, което е нетипично за него. Но споделя, че е трябвало да пътува до провинцията и след това казва, че за няколко дни ще отиде до морето, без да казва къде. Това в момента се проверява и установява", каза комисар Стойно Цветков, началник отдел "Разследване", СДВР.

СГП води разследване за отвличане на столичен бизнесмен

Все още разследващите не са категорични дали става дума за отвличане, но това е основната версия, по която се работи.

"Изследват се всякакви възможни версии, като водещата е, че евентуално има отвличане във връзка с неговата дейност по продажба на криптовалута. Няма посочено лице, което евентуално е извършило това престъпление", каза Христо Кръстев, прокурор от СГП.

Разпитан по случая е Ивайло Борисов известен с прякора Ториното, който сам е отишъл в полицията, за да даде показания по случая. Това потвърди за БНТ адвокатът му Марияна Тодорова.

"Добри приятели са били, всеки ден почти са се виждали, имали са общи интереси в областта на криптовалутата. Нямали са общ бизнес. В понеделник на обяд е трябвало да имат среща, на която г-н Алтънбашев не е отишъл", адвокат Марияна Тодорова.

В квартала, където Александър живее, хората не го познават. Съседите му разбрали за случая след появата на полицията

Разследването по случая в Софийската градска прокуратура е за отвличане, а наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдният министър обжалва решение на ВАС за действията и бездействията на главния прокурор
Правосъдният министър обжалва решение на ВАС за действията и бездействията на главния прокурор
Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас
Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас