НОВИНИ

Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:38, 25.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Делегации на Швеция и Финландия пристигнаха днес в Турция за разговори по възраженията на Анкара срещу приемането на двете страни в НАТО. Проблемите ще бъдат обсъдени по списък, като ще бъдат изчистени неясноти, обясни шведската страна. Тя увери, че не финансира тероризма.

Анкара обвинява Стокхолм и Хелзинки в подкрепа на прокюрдски организации, които определя като терористични.

Турция настоява Швеция и Финландия публично да осъдят не само Кюрдската работническа партия ПКК, но и нейните филиали като условие за прием в НАТО. Съединените щати, Великобритания и ЕС определят тази организация като терористична, но редица членове на Пакта подкрепяха сирийския ѝ клон в борбата с Ислямска държава.

Анкара нарече Швеция и Финландия развъдник на терористи като ги обвини, че приютяват прокюрдски активисти и последователи на Фетулах Гюлен, обвиняван от турските власти за опита за преврат от 2016 г. Турция ще настоява за закриване на фондации и организации, свързани с ПКК и Гюлен.

"Естествено ще разгледаме и обсъдим списъка (с искания на Турция) и ще изгладим редица неща, които са неясни в съобщения в медиите и в изявления от други места. Несъмнено става въпрос за това къде изпращаме финансова помощ, например, и че продаваме оръжия. Ние не изпращаме пари на терористични организации, очевидно, нито пък оръжия", посочи шведският премиер Магдалена Андершон.

Турското правителство настоява Швеция и Финландия да вдигнат оръжейното ембарго за страната, наложено заедно с други членки на НАТО след нахлуването в Сирия през 2019 г. за изтласкване от границата на кюрдските милиции. В по-широк аспект Анкара настоява да бъде върната в програмата Ф-35, откъдето беше изключена след сделката за руски противовъздушни системи S-400.

Освен това Турция се надява да закупи самолети Ф-16 и да модернизира наличните си машини. Не е изключено турският лидер Ердоган да използва сегашните обстоятелства за мобилизиране на националистическия вот на президентските и парламентарни избори след малко повече от година. За членство в НАТО е необходима подкрепата на всички 30 страни членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев: Искаме да вдигнем българския флаг
Йордан Йовчев: Искаме да вдигнем българския флаг
Кирил Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика
Кирил Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика