НОВИНИ

Има ли как да се спрат незаконните джипове до Рилските езера

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 25.05.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

В Сапарева Баня се проведе среща на няколко институции, обединени с една кауза – да опазят природата на Рила планина. Повече от 20 години движението на джипове, АТВ-та и други моторни превозни средства за транспортиране на туристи в района на Седемте рилски езера е практика, с която институциите се борят упорито.

Незаконното навлизане на моторни превозни средства в националния парк е сведено до минимум заради постоянния мониторинг. Проблем обаче се оказва територията между курорта Паничище и границата на парка, която навлиза в горския фонд. Предложението на институциите е да се ограничи движението в района със заповед, каквато беше издадена и миналото лято.

След като има заповед на територията на горския фонд, на основа на тази заповед може да има санкции и санкциите са – съставя се акт, после наказателно постановление и хората си заплащат глобите ако има нарушители, казва /Владимир Милушев, директор на Национален Парк „Рила“.

Освен пагубно за природата, преминаването на джипове в района се оказва опасно и за туристите, избрали да стигнат до езерата пеш или с лифт.

Винаги има такива нахални, дето се казва, хора, които се опитват да заобикалят закона и заповедта, но доколкото знам интензивността доста намаля сравнение с миналата година, казва Димитър Здравков, зам.-директор на Регионална дирекция по горите в Кюстендил.

Те използват част от туристическата пътека, по която се качат хора и пеша нагоре за седемте езера. Когато отивате в една запазена природа, очаквате да стигнете до там по път, който е спокоен, тих и да се наслаждавате на спокойствието на природата. Когато преминават непрекъснато покрай вас джипове, не е същото, казва Владимир Милушев, директор на Национален Парк „Рила“.

Според кмета на община Сапарева Баня – Калин Гелев, туристите се изкушават в рамките на един ден да посетят и седемте езера, и това ги принуждава да се възползват от услугите на превозвачи.

За 2, 3 или 5 часа, това, което се прави, е не само незаконно, но и неблагоприятно и опасно в някакви моменти, тогава, когато хората пътуват било с лифта или пеша, запрашеността за въздуха, хвърчащите камъни създават опасност за живота и здравето на останалите туристи, казва Калин Гелев, кмет на община Сапарева Баня.

Заповедта за ограничаване достъпа на моторни превозни средства на територията на горския фонд трябва да бъде издадена от Регионалната дирекция по горите. Тя ще важи три месеца – юли, август и септември.

Репортер: Аксения Ангелова

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО
Локомотив София представи Станислав Генчев и екипа му
Локомотив София представи Станислав Генчев и екипа му