НОВИНИ

Виктор Орбан ще може да управлява Унгария с укази

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:07, 25.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес в страната действа "извънредно положение". Причината за въвеждането му - войната в Украйна и желанието на премиера да "защити финансовата и енергийната сигурност" на унгарците.

Само няколко часа след като поредното, четвърто за последните 12 години, правителство начело с министър-председател Виктор Орбан, встъпи в длъжност, той направи обръщение към унгарците в профила си във Фейсбук.

"Светът е на ръба на икономическа криза. Унгария трябва да стои настрани от тази война и да защити финансовата сигурност на семействата. Това изисква възможности за маневри и незабавни действия. Правителството, съгласно правата, които има по Конституция, ще обяви извънредно положение от полунощ на 25 май", каза Орбан.

Часове преди обръщението на Орбан, парламентът, в който 2/3 мнозинство има неговата партия Фидес, одобри промени в Конституцията, за да позволи на премиера подобен ход.

В буквален превод мярката означава "положение на опасност", и ще позволи на премира да "прескача" парламента и да управлява с укази.

Виктор Орбан се възползва от въвеждането на "извънредно положение" за трети път откакто управлява Унгария. За първи път това се случи през 2015 година по време на мигрантската криза, когато Будапеща се обяви за пазител на християнските ценности.

За втори път нетрадиционната мярка беше въведена по време на Ковид пандемията. Сега прибягването до този ход се случва в сложен за Унгария момент - висока инфлация и бюджетен дефицит застрашават икономиката, страната отказва да подкрепи поредния пакет санкции на ЕС срещу Кремъл, част от който е пълно петролно ембарго за Русия. Унгарският съюз за граждански свободи критикува решението на Орбан за извънредното положение, с обяснението, че то вече става "постоянно" и че е на път да се превърне в "новото нормално", а това заплашва основни права на унгарците. Местни медии напомнят, че извънредното положение заради Ковида трябваше да изтече следващия вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственият въжен мост в Благоевград продължава да се руши
Единственият въжен мост в Благоевград продължава да се руши
Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда
Писателят Георги Господинов е предложен за Нобелова награда