НОВИНИ

Скандални измами с кремация: Какво се знае до момента?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 25.05.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Скандално престъпление разследва полицията - откриха седем трупа, заровени в гориста местност край близкото до Банкя село Клисура. Става дума за възрастни хора, които след смъртта си е трябвало да бъдат кремирани. По случая има задържан - погребален агент.

Сигнал за намерените тела край старо гробище в Клисура е получен на 23 май, а вчера е бил задържан 51-годишният Георги Енев. За мъжа се знае, че работи в траурна агенция.

Една от версиите е, че мъжът издирвал самотноживеещи хора, а след като починат, се свързвал с техни роднини, които в повечето случаи живеят в по-отдалечени населени места. Предлагал им услугите си за кремация. След като роднините заплащали поисканата от него сума, той им изпращал урна.

По неофициална информация поддържал приятелски отношения и със санитари в хосписи, чрез които също издирвал контакти с близки на възрастни и болни хора. Преди да стане обвиняем, заподозреният е загатнал, че има още тела, освен тези седем, които са били открити. След като е привлечен като обвиняем, той обаче не преповторил думите си.

В понеделник хора от близкото до Банкя село Клисура се натъкнали на зловеща гледка в гориста местност - видели тленни останки в плитък изкоп и сигнализирали полицията. Районът незабавно е бил отцепен и започнали претърсвания.

"При разравяне на стърчащите останки са установени на две условно обособени като гробни места едното място два трупа, на другото място още пет трупа, при изравянето просто излизат. Това, което мога да кажа е, че труповете към момента е извършена аутопсията, труповете са на три лица от женски пол и на четири от мъжки. Към момента експертите казват, че няма данни за насилствена смърт", каза Комисар Стойно Цветков, началник на отдел "Разследване" към СДВР.

Откриха 7 тела край София, задържан е служител на погребална агенция

Телата са погребани без ковчези, някои от тях били положени в чували. На единия от тях имало имена и ЕГН. Така е установена самоличността на един от починалите.

"Установена е самоличността на едно от тези лица, разпитани са негови роднини. До момента това, което в началния етап на разследването е установено е, че тези роднини на починалото лице, чиято самоличност е установена са заплатили на обвиняемия сума от 1000 лв., за да бъдат кремирани неговите останки. Дори месец по-късно са получил и урна, съдържаща прах. Т.е. те не са имали информация, че в действителност не е било извършено кремиране на тленните останки на техния баща", каза Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

Първо пред БНТ: Зам.- шефът на Съюза на погребалните фирми за ужасяваща схема с кремации

"Възрастен човек, който не поддържа връзка със синовете си, живял е в град Банкя под наем, починал е в болнично заведение", каза комисар Стойно Цветков.

В момента Георги Енев не се признава за виновен, а твърди, че е станала грешка. Кметският наместник на Клисура Камелия Димитрова, която била на мястото, където са заровени телата, твърди, че е чула от него други думи:

"Той казва, че не са имали наследници и трябвало да бъдат погребани, защото, нали знаете... по Корона имаше доста случаи, не е имало къде да се погребват. Това чух, че казва, да - те нямаха роднини, дадоха ми последната им пенсия, аз трябваше да ги погреба".

Погребалната агенция на Енев има офис в центъра на Банкя. Хората там бяха потресени от новината за задържането му.

СДВР: Възможно е да има още погребани хора край Клисура, които е трябвало да бъдат кремирани

Енев не се ползва с добра репутация сред колегите си, научи "По света и у нас".

"Чувал съм страшни работи през годините той какви ги върши, как зарязва трупове по хладилните камери", каза Стоян Макреев - зам.-председател на Съюз на погребалните фирми в България.

А докато се проверяват всички възможни версии, полицията получава сигнали от хора, които платили на Енев за кремацията на свои близки. Хората твърдели, че са звънели в крематориума в София, откъдето им казали, че няма кремирани хора с данните на техните роднини.

Делото срещу Георги Енев е за измама, като то е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас
Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас
"Да дарим усмивка" помага на абитуриенти в неравностойно положение
"Да дарим усмивка" помага на абитуриенти в неравностойно положение