НОВИНИ

Родители все още са между ужаса и надеждата след масовия разстрел на деца в Тексас

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:04, 25.05.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шок в Съединените щати след стрелбата в начално училище в Тексас. Убити бяха 19 деца и двама възрастни в градчето Ювалде, близо до мексиканската граница. 18-годишният нападател е застрелян. Действал е сам, мотивът му не се съобщава. Не е ясен броят на ранените. Президентът Джо Байдън призова болката да бъде превърната в дела и законови мерки.

Веднага след голямото междучасие, около 11.30 ч., стрелецът блъска колата си пред училището, в което учат 600 деца и нахлува вътре. Стреля по двама полицаи, които се отзовават на обаждане на 911 и продължава в училището.

Всички убити са били в една стая, деца на възраст между 7 и 10 години и двама учители. Застреляни са с автомат.

Агент от гранична полиция, намиращ се наблизо, разбира за стрелбата, втурва се в сградата, без да чака подкрепление и успява да застреля нападателя, който се криел зад преграда, съобщава служител на правоохранителните органи, под условие за анонимност.

Часове след стрелбата, родители все още са в мъчително очакване на новини за децата си между ужаса и надеждата да ги видят отново.

Джеси Родригес издирва дъщеря си в болниците в района.

"Тук името й го няма в списъка. Тя не е тук. Ще тръгнем към Хондо, после към Сан Антонио, докато не я намерим. Ще напълня резервоара и ще обикаляме цяла нощ, ако трябва.", казва майката.

Не казват нищо. Не знаем дори добре ли са, не са ли добре... Чакаме, но никой от родителите тук не е получил информация, казва Алфред Гарса, баща на 10-годишно дете от училището.

Нападателят е Салвадор Рамос, който се похвалил, че си е купил оръжия, след като е навършил 18 години. Най- напред стреля по баба си, преди да се отправи към училището. Часове по-рано пише на позната в Инстаграм, че има малка тайна да й сподели. Но така и не я разкрива и нищо не спира зловещия му план.

Президентът Байдън реагира с призив за действия.

Като нация, трябва да се запитаме, кога за Бога, ще се изправим срещу оръжейното лоби? Кога, за Бога, ще направим това, което всички знаем, че трябва да се направи? Време е да превърнем болката в дела. Заради всеки родител и всеки гражданин на страната. Трябва да стане ясно на всеки на избираем пост, че е време да се действа. Време е да стане ясно на онези, които пречат, бавят или блокират законите за оръжията, основани на здравия разум.

В малката общност от 16 000 души, мъката и шокът няма да преминат скоро. Ювалди се нареди сред американските градове, белязани завинаги от масови стрелби.

Папа Франциск каза, че сърцето му е разбито и призова всички заедно да поемат ангажимент подобни трагедии да не се случват в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изчезнал или отвлечен е бизнесменът Александър Алтънбашев?
Изчезнал или отвлечен е бизнесменът Александър Алтънбашев?
Скандални измами с кремация: Какво се знае до момента?
Скандални измами с кремация: Какво се знае до момента?