НОВИНИ

Мощите на Светите братя отпътуваха от България за Света гора

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:24, 25.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За първи път след като беше изписан от болница заради падане, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се появи публично. Той се поклони пред мощите на Светите равноапостолни, братята Кирил и Методий. Мощите бяха на тридневно поклонение в Столичния храм "Света Неделя" и днес отпътуваха за Света гора. Патриарх Неофит благослови и отправи молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Архимандрит Вартоломей.

Два дни след като беше изписан от болница където прекара две седмици заради инцидент, патриарх Неофит приветства гостите и се поклони пред светите мощи на братята Кирил и Методий. Той отправи и своите благопожелания към братството на Светогорския манастир. От своя страна Вселенският патриарх Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица "Умиление".

Вратите на катедралния храм "Света Неделя" останаха отворени през цялата нощ, заради огромната опашка от хора, които искаха да отдадат почит на реликвата.

Мощите пристигнаха у нас в понеделник като бяха пренесени с литийно шествие до "Св. Неделя". Идването им у нас стана по покана на патриарх Неофит и с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей.

Опашката от хора продължи до последния момент на изнасянето им от храма.

Мощите на Св. Св. Кирил и Методий напускат България (СНИМКИ И ВИДЕО)

Точно в 12.20 ч. на обяд мощите на Светите братя Кирил и Методий отпътуваха от България за Света гора. Те се съхраняват в специална мощехранителница, изработена с дарения от гръцкия манастир в Света гора.

От утре реликвата ще се съхранява в Света гора - Атон, в манастира Есфигмен в Карея, където има още мощи от двамата братя Кирил и Методиий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени
Над 20 000 бежанци напускат хотелите - как и къде ще бъдат преместени
60% от реколтата в село Змеица е унищожена, пороят наводни много къщи
60% от реколтата в село Змеица е унищожена, пороят наводни много къщи