Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Половината от хотелите ще оставят настанените бежанци

Заради големия интерес от хотелиери, срокът за кандидатстване по новата програма се удължава до 27 май

от БНТ
17:22, 24.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
проверка бнт какви исканията хотелиерите черноморието приютили бежанци
Слушай новината

Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украински бежанци, съобщават от правителствената пресслужба.

Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо.

Кандидатстването се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на мейл support@ukraine.gov.bg. Формулярът може да се изтегли от този линк.

Междувременно се наблюдава засилен поток обратно към мирните райони на Украйна, съобщава ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли 901.

Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна

Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу Борна Чорич в сряда вечер
Григор Димитров срещу Борна Чорич в сряда вечер
Боряна Калейн няма да участва на турнира в Портимао
Боряна Калейн няма да участва на турнира в Портимао