Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Обявиха сумите и условията за подпомагане в новата програма за украински бежанци

от БНТ
17:08, 22.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
започна записването новата програма подпомагане бежанци украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започна записването за хуманитарната Програма за настаняване на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България. По предложение на Националния щаб беше прието решение за новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Помощта се предвижда да се използва, както следва:

а) приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон;
б) в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон участват в програмата, като предоставят на разселените лица следното: нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в общ размер на 15 лв. (петнадесет лева) без ДДС, респ. 16,35 лева (шестнадесет лева и тридесет и пет стотинки) с включен ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева (осемнадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10.00 лв. (десет лева) без ДДС, респективно 10,90 лева (десет лева и деветдесет стотинки) при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 12,00 лева (дванадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансира от инструменти на Европейския съюз.

В приложението към програмата е уреден редът за отчитане и разплащане на предоставената хуманитарна помощ, включващ указания за използване на Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта. Детайлите по програмата може да видите ТУК

Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерския съвет (ОКГ).

Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.

Регистрацията на хотели за програмата вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg.

Срокът за записване е до 25.05.2022 г., а формулярът за попълване може да намерите ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В навечерието на 24 май – българско шествие на кирилицата в Чикаго
В навечерието на 24 май – българско шествие на кирилицата в Чикаго
Стиляна Николова спечели два медала от финалите на Световната чалъндж купа в Памплона
Стиляна Николова спечели два медала от финалите на Световната чалъндж купа в Памплона