Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна

от БНТ
07:52, 24.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия. Това съобщи в "Денят започва" Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите ѝ това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. В последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.

Трудно е да се прогнозира нова бежанска вълна, но не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци, обясни Тошева. Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива които сами са намерили подслон.

Обявиха сумите и условията за подпомагане в новата програма за украински бежанци

Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната програма. 12 000 души остават по програмата, допълни Тошева.

Детайлизира се програмата, най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори, обясни още Тошева.

Сложна е логистиката по транспортирането на около 30 000 бежанци. Ангажимент е поет от министерството на транспорта с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната.

Според Тошева 15 лева без ДДС е сума почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. Освен това, активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията, подчерта Тошева. Тези за 15 лева на ден трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване.

Вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ
Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново