НОВИНИ

Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 24.05.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия. Това съобщи в "Денят започва" Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите ѝ това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. В последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.

Трудно е да се прогнозира нова бежанска вълна, но не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци, обясни Тошева. Най-много украински бежанци има по Черноморието - не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива които сами са намерили подслон.

Обявиха сумите и условията за подпомагане в новата програма за украински бежанци

Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната програма. 12 000 души остават по програмата, допълни Тошева.

Детайлизира се програмата, най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори, обясни още Тошева.

Сложна е логистиката по транспортирането на около 30 000 бежанци. Ангажимент е поет от министерството на транспорта с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната.

Според Тошева 15 лева без ДДС е сума почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. Освен това, активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията, подчерта Тошева. Тези за 15 лева на ден трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване.

Вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ
Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново
"Улица на буквите" със скрито послание във Велико Търново