Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Дизайнери създадоха нов безплатен шрифт на кирилицата

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:18, 24.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Нов безплатен шрифт на българската кирилица е отворен за свободно теглене от днес - 24 май. Няколко месеца екип от дизайнери и журналисти работят по типографията на 30 главни и 30 малки букви на българската форма на кирилица, посветени на идеята да върнат кирилицата в родината ѝ.

Ако се питате колко шрифта съществуват в българската форма на кирилицата, които можем да използваме в ежедневието си? Отговорът е кратък, само 20. Оказва се, че в по-голямата част в социалните мрежи и онлайн пространството се използва предимно руската форма.

Може би ви звучи интересно защо всъщност в България българската кирилица има нужда от популяризиране, но в действителност по-големият процент от шрифтовете, които се използват на уебсайтовете, в мобилните приложения, включително и в програмите за създаване на текстове са с руска форма на кирилица. Ние вярваме, че е хубаво да се върнем към нашите корени и в контекста на един такъв прекрасен празник, какъвто е 24 май да дадем един добър пример за всички дизайнери и за общността като цяло просто да използваме повече българска кирилица, казва Златина Петрова, съосновател на дигитална агенция.

Това беше идеята всъщност да променим и да дадем едно своеобразно решение на този проблем като създадем шрифт с българските изисквания на кирилица и дадем пример на останалата част от обществото, които се занимават с дизайн, че е възможно да създават такива шрифтове, казва Александър Хинков, съосновател на "Успелите.бг".

Важно е да се популяризира българската кирилица заради това, че тя произлиза от България и ние се гордеем с това, че сме я дали на света. Важно е също да се популяризира, тъй като в 12 държави по света се използва кирилица в нейните различни форми, но основно доминират руските и украинските шрифтове, просто защото има много дизайнери, които създават такива шрифтове. Докато в България нашият пазар все още е по-малък и броят дизайнери, които имат възможността да инвестират време, усилия и вдъхновение в изработка и създаване на такъв шрифт са много малко, допълва Златина Петрова, съосновател на дигитална агенция.

Младите дизайнери приемат работата по проекта като мисия, която обединява общите им вярвания за завръщане към българските корени.

Дизайнът започна преди няколко месеца, макар идеята да съм я имала от доста време, от доста години, всъщност откакто изобщо се занимавам с графичен дизайн изпитвам изключителна любов към буквите и типографията и като човек, който на всекидневна база използва буквите не само в програмите, но и изобщо, някак си изпитах нужда да създам нещо, което може би е по-голямо от мен. Това, което създадохме и посоката, която изобщо поехме беше, че искаме да създадем една идентичност. Всъщност като хора, които са в брандинга и на ежедневна база създаваме идентичност за различни фирми, хора, уебсайтове и не само, някак си не виждахме една цялостна идентичност за нас като народ, казва Анита Рупова, графичен дизайнер.

От днес, Денят на българската азбука, шрифтът може да бъде изтеглен безплатно и да бъде използван свободно.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 5000 миряни са се поклонили пред мощите на Светите братя, опашката пред храма продължава
Близо 5000 миряни са се поклонили пред мощите на Светите братя, опашката пред храма продължава
Силна градушка нанесе щети във Франция
Силна градушка нанесе щети във Франция