Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

от БНТ
06:54, 24.05.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден се отдава почит на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с тържества.

БНТ 1 с празнична програма за 24 май

София отбелязва тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски с най-масовото изпълнение на всеучилищния химн. Церемонията пред Националната библиотека започва в 11.00 часа.

За първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Ще бъдат отбелязани и 50 години от поставянето на паметника на Св. Св. Кирил и Методий.

Празничното шествие ще започне от площада пред Археологическия музей и ще завърши пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека. Това временно ще наложи забрана за престой и паркиране в голяма част от центъра на София - От 8.00 сутринта до 11.00 часа се забранява и движението по част от централните улици, сред които "Цар Освободител" и "Княз Александър Първи", “Оборище”.

24 май в София - какви събития са предвидени за празника

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зеленски би разговарял единствено с Путин за край на войната
Зеленски би разговарял единствено с Путин за край на войната
293 са новите случаи на ковид за денонощието у нас
293 са новите случаи на ковид за денонощието у нас