НОВИНИ

Трябва ли България трябва да плаща за газ в рубли - различия в мненията на управляващите

Николай Минков
от Николай Минков
21:09, 23.05.2022
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да има обща позиция на страните членки на ЕС по въпроса за руските газови доставки. Около това становище са се обединили премиерите на Италия и България, заяви Кирил Петков след среща със своя колега Марио Драги в Рим. Той съобщи, че "Газпром" предлага различни анекси към договорите за доставка на отделните държави в Евросъюза.

До този момент България, Полша и Финландия са заявили, че няма да плащат за руския газ в рубли. На този фон две от най-големите икономики в Европа - Германия и Италия, са на път да приемат условията на Кремъл и техните национални оператори да превеждат средствата в "Газпромбанк", а от там те да се превалутират в руската национална валута.

Това беше повод за коментар и от премиера Кирил Петков. Пред журналисти в Рим той заяви, че България има действащ договор с "Газпром" и страната ни не приема промяна на клаузите по него. Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов зави за "По света и у нас", че ако бъде приета дена такава промяна, то няма кой да поеме разликата във валутните курсове между руската рубла и американския долар. Имаше и коментари от страна на партиите от управляващата коалиция.

Позицията на ЕС за разплащането в рубли с "Газпром" не се е променила

Не може всяка една европейска страна да се справи самостоятелно с газовите доставки. Около този извод са се обединили премиерите на България и Италия, зави Кирил Петков след среща с Марио Драги. той посочи, че Газпром предлага различни условия за доставка на синьо гориво на държавите от Евросъюза, по повод информацията, че Италия и Германия договарят продължаване на доставките, въпреки санкциите на Брюксел.

"Те са си платили в евро, оттам нататък превалутирането си е проблем на "Газпром", не е проблем на Италия. Така че това е съвсем по-различно условие от това, което ние бяхме получили и пак показва, че докато не се обединим всички заедно, има опасността "Газпром" може да си играе с различни условия - на едните страни да се дават един тип, на другите - друг тип. Но се обединихме, че това още на следващото събиране ще бъде обсъдено внимателно и ще имаме обща позиция", коментира Петков.

Според него "Газпром" дели държавите спрямо големината на пазара и няма специално отношение към България.

"Предполагам, без да знам детайли: Италия, Германия, там са готови да направят компромиси. На малките пазари, които не са им толкова важни като мащаб, са готови да направят по-трудни условия и тази игра между големи и малки като обем на количества, продадени от "Газпром" трябва да приключи".

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обясни, че в предложения договор на България никъде не е записано кой поема валутно-курсовия риск, ако започнем разплащане в рубли.

"Булгаргаз" през цялото време изпълнява своите ангажименти по сключения договор с "Газпром" и изпраща уведомителни писма за доставка и търси възможности да плаща във валутата, която е по договор. За нас не е ясно и ние такава информация нямаме, кой поема валутно-курсовия риск, а той е много съществен. Само в рамките на 2 месеца рублата поскъпна спрямо еврото и спрямо американския долар с над 100%", обясни Данаилов.

Зам.-министърът на енергетиката: "Булгаргаз" и в момента прави заявка за руски газ, но във валутата, която е по договор

Има обаче разнобой в управляващата коалиция дали България да се разплаща с рубли.

"Моето лично мнение е, че е стъпка назад в това да се плати в рубли, стъпка към изпълнение на едностранните искания на руската страна, заради които ни спряха газа, едностранно. Ние рискуваме в следващия момент Русия да поиска още неща от нас - защо да не ни вдигне едностранно цената", смята Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната".

Венко Сабрутев, ПП: Северна Македония трябва да изпълни ангажиментите си

"Позицията на БСП е непроменена. Интересът на България е да се започнат незабавни преговори с руската страна по доставка на природен газ, продължаване на доставките на петрол при условията, които поставя руската страна, защото те имат основание плащанията да бъдат в рубли", заяви Румен Гечев.

"България е нужно да направи каквото е възможно, за да бъде нашата икономика по-конкурентна, ако трябва и да внасяме руски газ. Но диверсификацията на потоците от газ трябва да продължи, защото, знаете, и преди тази война, и преди кризата руският газ за България беше по-скъп, отколкото за Германия и това е, защото ние нямахме алтернативи", коментира Владислав Панев от "Демократична България".

Очаква се въпроса за общи европейски газови доставки да бъде обсъден на следваща лидерска среща на държавите членки на ЕС.

По темата работиха: Николай Минков, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти
Локомотив (София) се разделя с трима футболисти
В навечерието на 24 май: Отличиха най-добрите млади учени
В навечерието на 24 май: Отличиха най-добрите млади учени