НОВИНИ

Петков след срещата с Ковачевски: Не сме се обвързвали с никакви срокове, запазваме конструктивния тон

Калина Попова
от Калина Попова
19:40, 23.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски не са се обвързвали със срокове за падане на ветото на България за преговори на Северна Македония с ЕС. Това заяви българският премиер, след като се срещна с македонския си колега в Рим.

"Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог, той да продължава и да не се поддаваме на провокации. Само с конструктивен диалог можем да продължим в посока към добросъседство, която и двете правителства в момента искат. Не сме се обвързвали с никакви срокове, единственото, което се обвързахме, е да държим добрия тон, външните министерства да продължат работа", каза той.

Когато се върне в България, Петков ще говори с президента Радев за свикването на КСНС. По думите му именно това е необходимият формат за темата Северна Македония, за която трябва да се постигне общонационален консенсус.

"Форматът коалиционен съвет е много важен и аз ще го свикам. Но на нас ни трябва по-широк консенсус и затова трябва и опозицията да бъде информирана. Много е важен този въпрос, за да бъде ограничен само до една група от партии", заяви той.

Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера

Премиерът уточни, че при свикване на съвета, ще бъде представен доклад на Външно министерство за напредъка на българо-македонските отношения през последните 6 месеца. Петков коментира още, че през следващите седмици се очакват провокации от групи, които не искат добросъседство между двете държави.

"Всякакви слухове се чуват - еднолични решения и т.н., които вкарват напрежение, което е на база невярна информация."

На срещата между двамата премиери присъстваха и външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи. Двете делегации са на посещение в Рим, а по-рано днес всяка от тях беше приета на аудиенция при папа Франциск.

С призив да се борят с корупцията - папа Франциск прие българска делегация начело с премиера Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберт Левандовски за втора поредна година спечели Златната обувка
Роберт Левандовски за втора поредна година спечели "Златната обувка"
Победно начало за Рафаел Надал на "Ролан Гарос"
Победно начало за Рафаел Надал на "Ролан Гарос"