НОВИНИ

С призив да се борят с корупцията - папа Франциск прие българска делегация начело с премиера Петков

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:14, 23.05.2022 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Във Ватикана папа Франциск прие българската делегация, водена от премиера Кирил Петков. В нея са и вицепремиерът Асен Василев, външният и образователният министри Теодора Генчовска и Николай Денков.

Традиционна визита във Ватикана в навечерието на 24 май и среща с главата на Римокатолическата църква, продължила доста по-дълго от обичайното, и с видима симпатия, както впоследствие каза премиерът. Основната препоръка на папа Франциск към България е младите хора, които ни управляват в момента, да продължат по пътя, който са поели, най-вече в посока борба срещу корупцията.

"Корупцията е болест" - е казал папа Франциск на българския премиер и е изразил вярата си, че младите политици са тези което биха могли да изтръгнат тази болест.

"Той каза: "Тази болест е навсякъде, знам, че и във вашата страна е така и поздравявам вашето правителство, че това е основна цел за изтръгването на тази болест. Показа своята ръка като шарка, която тръгва по тялото и каза: "Вие в този момент трябва да продължите това дело".

Папа Франциск е призовал правителството ни в момент като сегашния - на тежка световна криза и непрестанно растяща инфлация, да се среща не само през медиите, а отблизо с хората, за да бъде ясно обяснено , че има много неща които не са само функция на правителството

"Друго нещо, което ясно ме посъветва е, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и вражеските сили от други страни, двете битки едновременно се водят много трудно. Затова Негово светейшество ме посъветва борбата да става на стъпки, а не едновременно във всички посоки", коментира Кирил Петков.

Темата за Република Северна Македония не била част от разговора със Светия отец.

Рождественска сцена, изработена от вълна в дом за социално слаби деца бе подаръкът на Кирил Петков за папа Франциск. Парите, пратени от премиера, остават за издръжка на дома.

По рано днес делегацията ни се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе, а западно- и средноевропейският митрополит Антоний отслужи божествена Света литургия.

Малко след 17.00 ч. следобед приключи и срещата на Кирил Петков с неговия италиански колега Марио Драги.

"Говорихме и за "Газпром". Убедихме се, че не може всяка страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция между страните членки, защото има възможност Русия и "Газпром" да дават различни условия на различни страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, други не могат".

Кирил Петков: Възможно е "Газпром" да дава различни условия на страните в ЕС

По-късно премиерът Петков се срещна с македонския си колега Димитър Ковачевски след традиционната визита в базиликата "Санта Мария Маджоре". Двамата премиери не са се обвързвали със срокове за падане на ветото за преговори на Северна Македония с ЕС, съобщи Петков.

"Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог, той да продължава и да не се поддаваме на провокации. Само с конструктивен диалог можем да продължим в посока към добросъседство, която и двете правителства в момента искат. Не сме се обвързвали с никакви срокове, единственото, което се обвързахме, е да държим добрия тон, външните министерства да продължат работа", каза той.

Петков след срещата с Ковачевски: Не сме се обвързвали с никакви срокове, запазваме конструктивния тон

Македонската делегация също беше приета днес от папа Франциск въпреки че визитата по план беше насрочена за утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар на открита площадка за стари автомобили до Пазарджик
Пожар на открита площадка за стари автомобили до Пазарджик
Огромна опашка пред "Света Неделя" заради мощите на Светите братя Кирил и Методий
Огромна опашка пред "Света Неделя" заради мощите на Светите братя Кирил и Методий