НОВИНИ

Специално за "Светът и ние": Марио Нава за подкрепата от ЕК за енергийната независимост на България

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 23.05.2022
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Слушай новината

Бързината е от ключово значение при действията на Европа помощ на украинските бежанци, каза в специално интервю за "Светът и ние" Марио Нава, директор на дирекция „Подкрепа на структурните реформи" в Европейската комисия. Той проведе редица срещи у нас в подкрепа на изпълнението на българския план за възстановяване и развитие.

В Европа са пристигнали милиони бежанци от войната в Украйна. Каква структура за подкрепа е налична за помощ на държавите, които ги приемат?

Марио Нава: На първо място, това е ужасна човешка трагедия, тъй като хората бягат от родината си, от своята държава, от своята земя, от своя дом - трагедия, която не може да бъде подценена. Това, което направи Европейският съюз, беше незабавно да признае временен статут на тези хора, така че бежанците веднага да могат да се възползват от някои мерки за интегриране на пазара на труда, осигурителната система, учебната система и т.н. Освен това, в специалната покана, предложена от Генералната дирекция, която аз ръководя, ние подпомагаме държавите членки в тяхната политика по интеграция на бежанците на всички нива, дадохме възможност реално да бъдат пренасочени значителни средства за справяне с тази трагедия.

И какви са най-сериозните предизвикателства в тази връзка?

Марио Нава: Предизвикателство е преди всичко огромният поток от мигранти, след това, разбира се нуждата от допълнителен административен капацитет и възможност за тяхното интегриране. Но както казах, Европейската комисия реагира адекватно със създаването на този временен инструмент, който позволява да признаем статута им незабавно.

Какъв е графикът? Ще бъде ли помощта налична скоро?

Марио Нава: Трябва да кажа, че много бежанци се възползват от нея, тя вече е налична. И редица държави в Европа са заинтересувани от това. Вие в България разбира се сте много близо до конфликта, но и по-далечни страни са приели огромен брой бежанци - така че времето е от съществено значение тук.

Как може Европа да сложи край на енергийната си зависимост от Русия и как помага Вашата дирекция по въпроса?

Марио Нава: Много е подходящ моментът да говорим за това, тъй като в края на миналата седмица, на 18 май, Европейският съюз, по-точно Европейската комисия, представи план REPowerEU. Той е насочен именно към намаляването на зависимостта от руския газ, откачането от него. Нашата генерална дирекция публикува специална покана до всички страни-членки, като предложи подкрепа и България е сред осемнадесетте държави, отговорили на тази покана. Вече започнахме дейности с България, разговорите продължават. Предстои ни много важна работа, която трябва да изпълним добре и относително бързо, така че механизмите, предвидени в REPowerEU, да са налице с много ясна визия до края на годината.

Каква подкрепа получава България в това отношение? Какво може да се очаква?

Марио Нава: България получава експертна помощ. Така че тук нещата не опират до пари, а до експертност. Как да бъдат осигурени алтернативни източници на газ, например разглежда се потенциалът на втечнения природен газ или на други сфери, но също така е въпрос и на потребление на енергия.

Какво е мястото на големите енергийни дружества, като "Булгаргаз", например, в този процес? Следва ли те да бъдат реформирани и преструктурирани?

Марио Нава: Това със сигурност не е въпрос за Комисията. Но това, което Комисията прави е да подпомага България в рамките на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз - така наречената чакалня на еврозоната, и да работи с България по държавната помощ за предприятията. И ние всъщност осъществихме два проекта, които според мен бяха доста успешни. Благодарение на тях сегашното правителство предложи и прие закон.

България все още обсъжда графика за присъединяване към еврозоната. Какъв е Вашият експертен съвет и вярвате ли, че сме готови за това?

Марио Нава: Смятам, че присъединяването към еврозоната не е състезание. Не става дума за това да пристигнеш някъде преди някого другиго. Присъединяването към еврозоната е наистина ключов въпрос за конкурентоспособността на държавата. Според мен правилният график е тогава, когато държавата е готова. Ние подпомагаме и други държави в това начинание - като Хърватия, където парламентът гласува миналата седмица за присъединяване от 01.01.2023 г. Ще продължим да подкрепяме и България, както досега, споменах вече нейното членство в чакалнята на еврозоната. Но това не е състезание, присъединяването се случва, когато е налице готовност.

Как би могла Вашата дирекция да подпомогне България при осъществяването на Плана за възстановяването и устойчивост?

Марио Нава: Ние подкрепяме България в две посоки. Едната е така наречената хоризонтална подкрепа. Това е самата методология за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост в България. Започнахме преди няколко месеца със заместник-министъра на финансите и това е свързано, например, с механизма за одитиране, разходите за оценяване, отчитането, всички хоризонтални въпроси. И после идват така наречените специфични проекти за България по Механизма за възстановяване и устойчивост, които могат да са проекти за мобилност, туризъм и други области.

Бихте ли споделил Вашия опит от срещите Ви в България?

Марио Нава: Стартираме програма за 2023 г., представихме я на много министри, запознахме ги с всички възможности за подкрепа, с които разполагаме. България е изпитан и доверен партньор по нашите проекти. Работили сме много добре в миналото, както и през настоящата година, но както знаете при тези въпроси планирането и програмирането са от съществено значение. Така че посочихме много ясно, че трябва да програмираме и ориентираме подкрепата за областите, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост и - като цяло - големите флагмани.

Автор: Евгения Димитрова

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по бокс спечелиха две титли и пет сребърни медала от турнир в Косово
Националите по бокс спечелиха две титли и пет сребърни медала от турнир в Косово
Три медала за България от Олимпиадата за спортисти с увреден слух в Бразилия
Три медала за България от Олимпиадата за спортисти с увреден слух в Бразилия