НОВИНИ

Частици от мощите на Св. Св. Кирил и Методий вече са в храма "Света Неделя" (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:01, 23.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Посрещнахме частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий. С литийно шествие светинята беше пренесена до храма "Света Неделя".

Мощите ще останат за поклонение до 12.00 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях. Ако се налага, ще се осигури денонощен достъп до храма.

За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

На молебена, отслужен в храма "Света Неделя" при посрещането на мощите, присъстваха и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите на Румен Радев изнасянето на частици от мощите за първи път от Света гора в славянска държава и то в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, е признание за огромната роля на България в делото на светите братя и за неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия. Президентът Радев изказа благодарност на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, начело с Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и към игумена на светата обител Есфигмен – Света гора архимандрит Вартоломей.

„Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и единодействие“, допълни още президентът.

Мощите пристигнаха в България преди ден и пренощуваха в Гигинския манастир. Това не е случайно, защото именно игуменът на Църногорския манастир Никанор за пръв път ги е забелязал в една от светогорските света обители.

"Светите мощи бяха случайно открити от българския монах-отец Никанор в едно посещение на Света Гора. Там, когато се е покланял на всякакви мощи, изведнъж му попадат пред очите мощите на Свети Кирил и Методий, в един саркофаг, заедно с Божия кръст. Той тогава разбира, че има такава дървохранителница, в която се пазят и биват излагани за поклонение. Тялото на Свети Кирил се знае, че е в стените на "Сан Клементе" в Рим и никой там не може да го докосне, а за Свети Методий нямаше никаква информация за неговото тяло, къде се намира." - разказа в "Денят започва" свещеник Костадин Тренев от Софийска митрополия.

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се придружава от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир.

Вижте още снимки ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради честванията на 24 май: Въвеждат ограничения на движението в центъра на София
Заради честванията на 24 май: Въвеждат ограничения на движението в центъра на София
Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в НС
Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в НС