НОВИНИ

Започна аудиенцията на Кирил Петков при папа Франциск

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:35, 23.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Във Ватикана започна аудиенцията на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков при главата на Римокатолическата църква - папа Франциск. В официалната българска делегация са вицепремиерът Асен Василев, външният и образователният министри Теодора Генчовска и Николай Денков.

Подробности вижте във включването на специалните ни пратеници там Ирина Цонева и оператора Николай Балкански.

Веднага след аудиенцията при Негово светейшество ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Перолин.

Денят на българската делегация започна с Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе", където е гробът на Свети Кирил Философ. Службата беше водена от западно и средно европейския митрополит Антоний.

Кирил Петков присъства на Божествена света литургия на гроба на Свети Кирил Философ в Рим

"Азбуката, дарена ни от Светите Кирил и Методий прави старобългарската култура изключително значима за европейската цивилизация, а великите умове наричат България "културно чудо" на славяните. И днес, в навечерието на 24 май, великият ден на българската духовност, е важно да си припомним, че от нас зависи да пазим и да пренасяме традицията на на Светите братя Кирил и Методий българското слово да крепне като духовен мост", заяви премиерът Кирил Петков в словото си пред гроба на Свети Кирил Философ.

Следобед българският премиер ще се види и с италианския си колега. Веднага след традиционното си посещение в базиликата "Санта Мария Маджоре", в която папа Адриан II благославя славянската писменост и книги, Кирил Петков ще се срещне и с делегацията на Северна Македония, водена от Димитър Ковачевски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама души за притежание на наркотици в София и Сандански
Задържаха двама души за притежание на наркотици в София и Сандански
Сисиньо удължи договора си с Лудогорец
Сисиньо удължи договора си с Лудогорец