НОВИНИ

Кирил Петков присъства на Божествена света литургия на гроба на Свети Кирил Философ в Рим

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:44, 23.05.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
кирил петков присъства божествена света литургия гроба свети кирил философ рим
Слушай новината

В Рим премиерът Кирил Петков и официалната българска делегация пристъпваха на Божествена света литургия, отслужена от западно и средно европейския митрополит Антоний и се поклониха пред гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе".

"Дълбок поклон пред Св. Кирил философ – създателят на българската писменост! В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий", заяви министър-председателят Кирил Петков пред гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний подчерта, че за нас българите, базиликата "Сан Клементе" е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий, и техните ученици, получават признание и благословение за апостолското си дело.

"Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между Държавата и Църквата, от една страна, и като мост между Изтока и Запада от друга" - бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

На свой ред, министър-председателят Кирил Петков призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея, те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури (източни и западни).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще участва на Уимбълдън
Григор Димитров ще участва на Уимбълдън
Още един български рефер с престижен наряд на Европейско първенство
Още един български рефер с престижен наряд на Европейско първенство