НОВИНИ

Войната в Украйна - във фокуса на Световния икономически форум в Давос

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:20, 23.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна е в центъра на Световния икономически форум в Давос, който се завърна на живо след две години на пандемия, под мотото "Историята в повратна точка".

Той се в необичаен сезон, който позволява на участниците вместо ски обувки да си вземат сандали. Сред темите са възстановяването след пандемията, борбата с климатичните промени, бъдещето на труда, развитието на новите технологии.

Зеленски: Подготвяме се за максимална дипломатическа активност през тази седмица

За първи път от създаването му Световният икономически форум в Давос се провежда на фона на мащабна война в Европа.

Днес швейцарският президент отбеляза, че надеждите за стабилен световен ред след Студената война са се оказали измамни.

"Внезапно основите, върху които се градят такива надежди, започват да се рушат, докато една криза се сблъсква с нова. Първо финансовата криза, после климатичните промени и на 24 февруари нападението на Русия над Украйна", каза Игнацио Касис, президент на Швейцария.

Дискусиите ще преминат под знака на разрушителното въздействие на войната върху Украйна и рисковете за световната икономика.

В голямата украинска делегация влизат външният министър Дмитро Кулеба, кметът на Киев Виталий Кличко и неговият брат Володимир, политици и депутати.

Володимир Зеленски беше първият държавен глава с реч пред форума. Той пледира за превантивни действия, в съответствие с новите реалности, и поиска помощ за страната си.

"Недопускането на войната щеше да е гарантирано, ако световните санкции бяха превантивни, а не наложени като реакция. Санкциите трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици. Оръжия, финансиране, политическа подкрепа, санкции срещу Русия - ако бяхме покрили сто процента от нашите нужди наведнъж, през февруари, щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди хора. Ето защо Украйна се нуждае от всички поискани оръжия. Нужно е и финансиране от минимум 5 млрд. долара на месец", каза Зеленски.

Санкциите са тест за европейското единство. Германският министър на икономиката призова Унгария да не блокира петролното ембарго срещу Русия.

"Не бива да прилагаме едни и същи правила за всички и да не виждаме трудностите на някои държави. Но очаквам всички, включително Унгария, да работят за намиране на решение", каза Роберт Хабек, вицеканцлер и министър на икономиката на Германия.

Тази година в Давос няма участници от Русия, тъй като форумът замрази връзките с руски организации. Украински артисти превърнаха "Руският дом", където се представяха възможностите за правене на бизнес в Русия, в "Дом на руските военни престъпления" в тяхната държава.

Снимки: БГНЕС


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера
Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера
София готви най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ по повод 130 години от създаването на химна
София готви най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ по повод 130 години от създаването на химна