НОВИНИ

За първи път в България: Пристигнаха частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
06:04, 23.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий са в България. Свещената реликва за първи път излиза от Гърция. Днес с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата "Света Неделя", където вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня в памет на Методий и Кирил.

"Светите мощи бяха случайно открити от българския монах-отец Никанор в едно посещение на Света Гора. Там, когато се е покланял на всякакви мощи, изведнъж му попадат пред очите мощите на Свети Кирил и Методий, в един саркофаг, заедно с Божия кръст. Той тогава разбира, че има такава дървохранителница, в която се пазят и биват излагани за поклонение. Тялото на Свети Кирил се знае, че е в стените на "Сант Клементе" в Рим и никой там не може да го докосне, а на Св. Методий нямаше никаква информация за неговото тяло, къде се намира, къде се подвизава" - разказа в "Денят започва" свещеник Костадин Тренев от Софийска митрополия.

Подробности вижте във включването на Кристиян Гаров.

Мощите на Светите братя равноапостоли пренощуваха в Гигинския манастир. В 12.00 часа на обяд ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" откъдето с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала.

Пътят на светините - как мощите на Кирил и Методий достигнаха България за всенародно поклонение

Реликвата е у нас по покана на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и се придружава от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир.

Мощите ще останат в храма до 12.00 часа на обяд на 25 май, след което ще бъдат върнати в Светогорския манастир. Всеки, който желае, ще може да се поклони пред тях, достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

Държавният глава и вицепрезидентът ще участват в посрещането на светите мощи в София. Както и ще присъстват на молебена в катедралата "Св. Неделя".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков на аудиенция при папа Франциск
Кирил Петков на аудиенция при папа Франциск
Матей Казийски и Тренто загубиха финала в Шампионската лига
Матей Казийски и Тренто загубиха финала в Шампионската лига