НОВИНИ

В навечерието на 24 май: У нас пристигнаха частици от мощите на Кирил и Методий

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 22.05.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий вече са в България, за първи път в славянска православна страна. Свещената реликва пристигна в Гигинския манастир от Света гора, а утре с литийно шествие ще бъдат внесени в катедралата "Св. Неделя".

Мощите ще пренощуват в Светата гигинска обител. Тази сутрин БНТ единствена ви ги показа в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Утре в 12 часа на обяд мощите на Св. Кирил Славянобългарски и на Св. Методий, Архиепископ моравски ще бъдат посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски" от където с литийно шествие ще бъдат донесени до митрополитската катедрала. За първи път светините излизат от Гърция. През 80-те години на миналия век те са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и от тогава се съхраняват в Светогорския манастир Есфигмен. Мощите на Светите братя равноапостоли пристигат у нас по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит и се придружават от Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен.

Снимки, направени през 2019 година запечатват момент, който историята предстои да оценява. Светейшият Български патриах и Софийски митрополит Неофит посреща в Светия Синод делегация на Светогорския манастир Есфигмен, водена от игумена. В разговора патриарх Неофит отправя покана, която гостът приема - мощите на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий да бъдат изложени за всенародно поклонение у нас.

Това, което сме ние днес - сега, всъщност започва именно с делото на тези двама Солунски братя и за нас е велика благодат и радост, че можем да ги посрещнем тези свети мощи. За пръв път излизат извън Гърция след тяхното възвръщане и за първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично, обясни архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян".

Мощите на Светите равноапостоли Кирил и Методий са пристигнали в Гигинския манастир късно снощи и са посрещнати с молебен. По същия начин ще бъдат въведени и в софийската митрополитска катедрала "Св. Неделя".

И ще имаме възможност в продължение на 48 часа да се поклоним автентично на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и това са две частички от ребрата на Св. Методий, Архиепископ моравски. А тук, в средата има и една, макар и малка частица от Светия животворящ кръст Господен, каза архимандрит Никанор, игумен на Гиниския манастир "Св. Св. Козма и Дамян".

Векове мощите на Солунските братя са съхранявани във Ватикана. През 80-те години на миналия век Папа Йоан Павел Втори ги дарява на храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Солун, част от тях остават там, а други са дарени за съхранение в Светогорския манастир Есфигмен.

Тези две частици бяха донесени в нашата света обител за освещаване на обителта от покойния вече митрополоит Йоан. Преди да стане митрополит, той беше протосингел на Солунската света митрополия, обясни Архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир Есфигмен.

В Софийската митрополитска катедрала "Света неделя" в понеделник вечерта ще бъде отслужена и тържествена архиерейска вечерня с петохлебие в памет на светите равноапостолни братя Методий и Кирил.

Епископите Герасим, главен секретар на Светия Синод, Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриах Неофит и Пахомий, ректор на Духовната академия ще отслужат молебен при въвеждането на мощите на Светите братя равноапостоли в катедралата "Св. Неделя". Те ще останат в храма до 12 часа на обяд на 25 май, когато Архиепископ Вартоломей ще ги вземе, за да ги върне в Светогорския манастир Есфигмен. През тези 48 часа всеки, който желае ще може да се поклони пред мощите, а църковният храм няма да затваря вратите си и достъпът за вярващите ще бъде денонощен.

На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание папа Йоан Павел II обявява Константин Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа. Св. Методий, Архиепископ моравски умира на 6 април 885 година във Велеград - Моравия. Св. Кирил Славянобългарски умира в Рим на 14 февруари 869 г. Погребан е в криптата на базиликата Сан Клементе в Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с решетките пред НС: Ива Митева посочи Никола Минчев като отговорен
Скандалът с решетките пред НС: Ива Митева посочи Никола Минчев като отговорен
Манчестър Сити възкръсна за шест минути и отново е шампион на Англия
Манчестър Сити възкръсна за шест минути и отново е шампион на Англия