НОВИНИ

Новият директор на Агенцията за инвестиции: Не липсва интерес от чуждестранни инвеститори към България

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 22.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

По данни на БНБ през 2020 г. инвестициите у нас са били двойно повече от тези през 2019 година и са стигнали почти 3 милиарда евро, като най-вероятната причина за ръста е сделката за БТК. Миналата година обаче - огромен спад, инвестициите са потънали с 43%.

Данните са предварителни и могат да претърпят ревизия.

На фона на войната и растящата инфлация, да разчитаме ли на нови потоци чужди инвестиции у нас? Как държавата ще търси и привлича нови компании и ще се предлагат ли облекчени процедури и финансова подкрепа, за да сме по-атрактивни? Гост по тези въпроси в "Бизнес.БГ" беше Богдан Богданов, новият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Инвестициите имат вариации през годината, не могат да се сравняват месец за месец, обясни Богданов.

Интерес откъм чуждестранните инвеститори не липсва. Въпросът е ние да канализираме този интерес в приоритетните индустрии. Това са индустрии с добавена стойност - автомобилна, IT, биоиндустрия, които ние сме заложили в нашата програма. Има няколко интересни проекта - единият е със 700 работни места в Плевен, в автомобилния сектор от доста голям европейски производител, обясни Богданов.

От миналата седмица има заявени намерения и за център на японска компания с 50 нови работни места. Такъв тип инвеститори гледат на България като на дългосрочен партньор, подчерта Богданов.

Всяка инвестиция идва с конкретни намерения. Ние не можем предварително да зададем изискванията за инфраструктура, коментира още Богданов.

Вижте целия разговор с директора на Българската агенция за инвестиции във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев изключва примирие срещу територии
Киев изключва примирие срещу територии
Йордан Петков: Тези деца сбъднаха една моя мечта с това участие
Йордан Петков: Тези деца сбъднаха една моя мечта с това участие