НОВИНИ

Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 22.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Как се управлява в дни на кризи? Това коментира в "Говори сега" Димитър Луджев - един от участниците в програмното правителство на Димитър Попов от декември 1990 до ноември 1991 г. и един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров.

Правителството на Димитър Попов свърши много работа. Практически имаше задача да смени съветска тоталитарна система с либерална демокрация, правова държава и пазарна икономика, което означаваше да разбиеш могъщата мрежа на комунистическата партия, това е далеч по-сложно от сегашната ситуация, обясни Луджев.

Когато формирахме кабинета "Попов" казахме, че искаме да бъде кабинет на съмишленици. Хора, които споделят нашата ориентация към либерализация и пазарен подход. Там имаше и много силно реформаторско крило, обясни Луджев.

Доколко "Демократична България" няма се обезличи и да загуби от тази коалиция, зависи от тях и поведението им - и в парламента, и в управлението, смята Луджев.

Като че ли увлечени в конюнктурния политически живот, хората забравиха или не забелязаха, че се извърши една генерална промяна в политическия елит на страната. Отиде си онази нагла, корумпирана клика на ГЕРБ и на тяхно място дойдоха млади, възпитани хора, които се стремят към диалог. Тук започва проблемът - при такава промяна е необходим е период на т.нар. политическа ферментация на хора с качества на държавници, смята Луджев.

Според него, премиерът Кирил Петков не е на необходимото ниво за "диригент" на правителството.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет
Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата