Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Димитър Луджев: Необходим е период на "политическа ферментация" след ГЕРБ

от БНТ
18:38, 22.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Как се управлява в дни на кризи? Това коментира в "Говори сега" Димитър Луджев - един от участниците в програмното правителство на Димитър Попов от декември 1990 до ноември 1991 г. и един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров.

Правителството на Димитър Попов свърши много работа. Практически имаше задача да смени съветска тоталитарна система с либерална демокрация, правова държава и пазарна икономика, което означаваше да разбиеш могъщата мрежа на комунистическата партия, това е далеч по-сложно от сегашната ситуация, обясни Луджев.

Когато формирахме кабинета "Попов" казахме, че искаме да бъде кабинет на съмишленици. Хора, които споделят нашата ориентация към либерализация и пазарен подход. Там имаше и много силно реформаторско крило, обясни Луджев.

Доколко "Демократична България" няма се обезличи и да загуби от тази коалиция, зависи от тях и поведението им - и в парламента, и в управлението, смята Луджев.

Като че ли увлечени в конюнктурния политически живот, хората забравиха или не забелязаха, че се извърши една генерална промяна в политическия елит на страната. Отиде си онази нагла, корумпирана клика на ГЕРБ и на тяхно място дойдоха млади, възпитани хора, които се стремят към диалог. Тук започва проблемът - при такава промяна е необходим е период на т.нар. политическа ферментация на хора с качества на държавници, смята Луджев.

Според него, премиерът Кирил Петков не е на необходимото ниво за "диригент" на правителството.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет
Кирил Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата