НОВИНИ

Радомир Чолаков, ГЕРБ: Кирил Петков ще влезе в историята или като герой, или като национален предател

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 22.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Опозицията в лицето на ГЕРБ и "Възраждане" официално бяха обвинени от управляващата партия "Продължаваме промяната" за дезинформацията и хаоса в страната, както и за разделението на народа. С коментар по темата в "Говори сега" гостува депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Разделението в народа започна през 2020 г. Тази омраза, която беше насадена, доведе до това тежко състояние, в което се намира страната, заяви Чолаков.

На Кирил Петков и Асен Василев беше дадено доверието на президента, доверието на някаква част от народа, на машините. Всичко, което има беше дадено, беше аванс на доверие и се оказа, че те не го оправдават, смята депутатът от ГЕРБ.

ГЕРБ и "Възраждане" са две коренно различни партии, категоричен е той.

ГЕРБ е народна партия - тя има много широка база, широка платформа и група избиратели с много широк кръг интереси. Докато "Възраждане" очевидно представляват или искат да представляват някаква радикализирана част от политическия спектър, смята Чолаков. В този смисъл, ГЕРБ е центристки фактор, тя е балансиращият елемент на политическата система в момента и трябва да пази държавата.

Възможни ли са разговори за коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"? Ето как отговори Чолаков на този въпрос:

Докато Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков са в тази формация, всякакви разговори са абсолютно невъзможни. За мен Кирил Петков е бивш премиер и Бойко Рашков е бивш вътрешен министър.

Той допълни, че партия ГЕРБ и техните избиратели очакват извинение за нанесените обиди от мнозинството.

Никола Минчев: Министерският съвет не готви вдигане на ветото над Северна Македония за ЕС

Чолаков коментира и въпроса за ветото над Северна Македония за преговори за членство в ЕС.

Доколкото разбирам, два пъти парламентът е гласувал позиция по този въпрос. Мисля че януари имаше КСНС при президента. Този въпрос е решен, мнението на обществото е еднозначно ясно. Изпълнителната власт има всички прерогативи да вземе решения. Няма нужда този въпрос да се носи в КСНС. Кирил Петков трябва да си носи отговорност.

В българската история всеки държавник, който се е захванал с македонската тема, е станал курбан, заяви Чолаков, давайки примери.

Чашата е на масата на Кирил Петков и ако го е страх, той трябва да го каже. Той ще влезе в историята или като герой, или като национален предател. Отговорността е пред него. Решението трябва да бъде взето от изпълнителната власт.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата
Макс Верстапен спечели в Испания и поведе в шампионата
Български професор е сред най-добрите компютърни експерти в света
Български професор е сред най-добрите компютърни експерти в света