НОВИНИ

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си

bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 22.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този начин да позволи на РСМ да започне преговори с ЕС. Това мнение изрази съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки в студиото на "Говори сега".

"Всички индикации говорят за това. В последните седмици натискът стана осезаем, видяхте, че дойде комисар Вархеи, който каза, че са се разбрали буквално до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери как се спазват човешките права на македонските граждани с българско национално самосъзнание там".

Вархеи: Отново съм в София, за да намерим основа за започване на преговорите между РСМ и ЕС

По думите му правителството и парламентът са направили "нелеп опит да се барикадират в НС", а твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е абсурдно.

"Македония е част от НАТО и тя е защитена. Ако някой тръгне да я напада, всички трябва да я защитят. Македонизмът по същество е изграден да бъде антибългарски. Българският интерес изисква да бъдат защитени българските история, произход, памет и култура, македонските граждани с българско самосъзнание и достойнството ни като нация. Не ме интересуват нито американското, нито руското посолство", подчерта Джамбазки.

Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер да събере Народното събрание и да промени конституцията си, коментира политикът.

"Спират говора на омразата, показват ни поправените учебници. Те не са направили нищо нарочно, а искат западняци да натиснат България. Ние бяхме тези, които спряха това", уточни той.

ВМРО не са допуснали отстъпление по Договора за добросъседство, докато са били в управлението, добави още Ангел Джамбазки.

"Свикване на КСНС какво ви говори - тези хора си мислят да направят предложение в Народното събрание, с което да отместят нашето несъгласие - нека Македония да започне преговори, пък някога в бъдеще, ако те не вършат работа, ние ще ги спрем. След това се надяват на падащ кворум и ситуационно мнозинство", каза той.

Позицията на президента е правилната, тази, която защитава и всеки един български родолюбец, смята Джамбазки.

Йотова за КСНС по темата Северна Македония: Има нещо недоизказано във видеозаписа на министър-председателя

Според съпредседателя на ВМРО това не е просто спор между България и Северна Македония, а спор между ЕС и страна-кандидат за член.

"Има нещо, наречено "критерии от Копенхаген", те са условията, на които трябва да отговаря една държава, за да бъде кандидат за член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на ниво национални общности. Е, в Македония очевидно има такова нещо", каза той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбълът ни по художествена гимнастика със сребърен медал в Памплона
Ансамбълът ни по художествена гимнастика със сребърен медал в Памплона
Стоичков поздрави Мбапе за решението му да остане в ПСЖ
Стоичков поздрави Мбапе за решението му да остане в ПСЖ