НОВИНИ

ВМРО блокира Кресненското дефиле заради искането за КСНС по темата Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 21.05.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на ВМРО блокира движението през Кресненското дефиле днес. Причината за недоволството е искането от премиера Кирил Петков президентът да свика КСНС и опасения от евентуално падане на българското вето за преговорите за приемане в ЕС на Северна Македония. Заради неразрешения протест в района на Кресненското дефиле се образува голямо задръстване, а от полицията казаха че ще санкционират участниците в блокадата.

Движението в района на Креснеското дефиле вече се нормализира. В обедните часове обаче, то беше изключително натоварено. След като симпатизанти на ВМРО спяха движението в района на Кресна за 15 минути, те продължиха протеста с автоколона, която премина през цялото Креснеско дефиле със средна скорост от 20 - 30 км/ч. Това доведе до образуване на колони от автомобили и в двете посоки, а както е известно от няколко седмици, в дефилето има ограничение на скоростта до 50 км, забранено е и изпреварването.

От ВМРО пък заявиха, че това няма да е последната такава протестна акция, предупредиха да се очакват нови, изненадващи блокади по пътищата и граничните пунктове.

Кирил Петков призовава президента да свика КСНС за Северна Македония

Точно на обяд симпатизанти на ВМРО излязоха на главен път Е 79 в района на град Кресна.

Днес блокираме Кресна, така предупредително към правителството, съжалявам за затрудненията, които ще се получат, но в края на краищата Македония е национална кауза и за нея трябва да се правят някакви жертви, включително и неудобства на пътя. Това, което ни безпокои и ни тревожи е последните заявления, искания на министър председателя, който настоя за свикване на консултативен съвет по национална сигурност. Това за нас е готвеното предателство. Ще се опитат да променят позицията в посока „нека да ги пуснем да започнат преговори, а после ако такова, ще ги спрем“, заяви Ангел Джамбазки.

Протестът на ВМРО продължи чрез бавно движение в колона по главен път Е-79 между Кресна и Благоевград, а целта беше да се затрудни максимално движението. В обедните часове се образува колона от автомобили около 5-6 километра в района между село Ощава и град Кресна.

Блокирането на Кресненското дефиле е само първата стъпка от гражданското неподчинение, което планира ВМРО. Освен пътища, ще бъдат блокирани и контролно-пропускателни пунктове със Северна Македония.

От тук нататък започваме различни блокади на различни места. Няма да предупреждаваме, няма да търсим протести на жълтите павета, поне за сега големи, каза Ангел Джамбазки.

Засиленият трафик през Креснеското дефиле стана причина и за няколко леки катастрофи. При инцидент в района на ханчетата се удариха два автомобила и ТИР. Друг водач пък самокатасрофира близо до тунел Железница. За щастие, инцидентите се разминаха без тежко пострадали.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души загинаха в катастрофа край Баня, Карловско
Четирима души загинаха в катастрофа край Баня, Карловско
Вратите на парламента отново са без решетки
Вратите на парламента отново са без решетки