НОВИНИ

Зам. енергийният министър: В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 21.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Всички енергийни дружества поискаха увеличение на цените, по думите на Александър Йорданов от КЕВР, който беше изслушан в парламентарната комисия по енергетика. По думите на ГЕРБ, увеличенията, поискани от дружествата, са над 100%. С коментар по темата в "Говори сега" гостува зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Към момента не е спряно подаването на природен газ, подчерта той.

На този етап няма спряно газоподаване от Русия към Гърция и тази газ тече през България. Цената, на която я плащаме, не е по неизгодна, категоричен е Данаилов.

Ние сме достоен и последователен, прогнозируем партньор. Така че, санкциите, които бяха наложени, ние ги спазваме, категоричен е Данаилов.

В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ и цената е в сравнително нормални граници каквато щеше да бъде даже, ако я получавахме по дългосрочните си договори.

България беше домакин на първата среща на работната група за механизма за обща доставка на природен газ за целия ЕС, така че и на следващата среща със сигурност ще бъдат поставени всички теми за обсъждане. Ние си изпълняваме задълженията, като изпращаме нашите заявки до "Газпром", за да изпълнят те задълженията си за доставки, което обаче не правят, обясни зам.-министърът.

Ние изпълняваме нашата част от договора коректно, категоричен е Данаилов.

Радев след срещите в Германия: Имаме пълно разбиране за дерогацията за вноса на петрол

Към момента няма постигнато съгласие за доставката на руски петрол, каза Данаилов. По думите му, България трябва да бъде включена в списъка за дерогация, ако се стигне до този вариант.

Данаилов заяви, че разговорите за санкции и налагане на мита за руския петрол са все още в много ранен период и няма точно разчети. Не е изработена и национална позиция.

Драгомир Стойнев: Спекулация е, че КЕВР ще повиши цените с десетки проценти

Данаилов коментира и въпроса за високата цена на тока и каква се очаква да бъде тя за месец юли. Първо, предстои КЕВР да разгледа предложенията, обясни той. Според него предстоящо повишение ще бъде обрано от предприетите мерки за компенсиране.

Даже да поскъпне с няколко десетки процента, след намаляване и на ДДС-то, общото поскъпване няма да е толкова голямо. Важни са детайлите. Възможно е 20-25% поскъпване, но като извадите ДДС-то, общото поскъпване няма да е шоково нито за битовите потребители, нито за бизнеса, смята Данаилов.

От 1 юли започват да се изпълняват договорите за доставка на газ с Азербайджан на 100%, категоричен е зам.-министърът. Доставките към момента ще се изпълняват през виртуална точна, а след това и през интерконектора с Гърция.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Измамна схема в интернет - фалшива обява обещава бърза печалба от надомна работа
Специално: Измамна схема в интернет - фалшива обява обещава бърза печалба от надомна работа
Анкетьорски групи започнаха работа с бежанците по Черноморието
Анкетьорски групи започнаха работа с бежанците по Черноморието