Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Драгомир Стойнев: Спекулация е, че КЕВР ще повиши цените с десетки проценти

от БНТ
19:47, 19.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Слушай новината

Спекулация е твърдението, че КЕВР ще повиши цените с няколко десетки процента. Това заяви в "Още от деня" Драгомир Стойнев от БСП.

По думите му на вчерашната енергийна комисия опозицията е искала да създаде хаос, като направи новина от заявленията, които електроразпределителните дружества или фирмите подават към КЕВР за удовлетворяване на техните нужди. Заявленията са едно, а друго е крайна цена, каза Стойнев.

"КЕВР все още е колегиален орган, все още не се е събрал и не е определил крайната цена. Така че да се спекулира с исканията е неприемливо. Исканията надвишават в пъти реалните стойности. Не би трябвало да се прави спекулация, особено сега", каза Стойнев.

Независимата КЕВР е единственият орган, който определя крайната цена. Нито министърът, нито министерствата могат да влияят по някакъв начин на тази комисия.

Категоричен е, че няма поводи за паника. Говорим за една спекулация, която трябваше да бъде разсеяна, посочи той.

Стойнев коментира антиинфлационните мерки, като каза, че е вероятно да бъде прието намаляване на ДДС от 20 на 9% на природния газ за крайните потребители, които го използват за битови нужди. Намалява се ДДС за парно и за топла вода, освобождава се акцизът на електроенергията, природния газ и метана, както и ред други мерки, които целят да подпомогнат българските граждани.

Припомни, че бизнесът продължава да се възползва от мярката за компенсация на високата цена на електроенергията. Освен това, ако този месец има по-голямо увеличение на природния газ, той ще бъде изцяло компенсиран на нивото, когато бе прекратен договорът с "Газпром".

Стойнев е категоричен, че бизнесът трябва да поеме ангажимент, когато получава толкова много субсидии, такава голяма помощ от държавата, да не вдига и крайните цени.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Равенство между ЦСКА и Ботев (Пловдив) прати "канарчетата" на бараж за Европа
Равенство между ЦСКА и Ботев (Пловдив) прати "канарчетата" на бараж за Европа
Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО
Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО