НОВИНИ

Хасан Адемов, ДПС: Основен недостатък на пенсионната ни система е усещането за несправедливост

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 19.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

ДПС подкрепя увеличението на пенсиите. Друг е въпросът дали по начина, по който се предлага, ще бъде решен проблемът със справедливостта в пенсионната система. Това каза в студиото на “Още от деня” Хасан Адемов - депутат от ПГ на ДПС.

“Това е основният недостатък на пенсионната система в България - усещането за липса на справедливост, липсата на връзки между осигурителен принос и размер на пенсията, която се получава”, продължи той.

По думите му предлаганите от правителството антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите не се основават на каквито и да е финансови разчети.

“Много е важно да се каже, че решенията в пенсионната система по отношение на финансирането са свързани с наличието на устойчив източник на финансиране. Ако тази година има преизпълнение на приходите, не е ясно дали следващата година ще има такова, за да бъдат гарантирани тези плащания”, обясни Адемов.

Инфлацията може да се пребори с по-висок БВП, с по-голямо производство, по-висок износ, с намаление на потреблението - това са класическите мерки за борба с инфлацията, изреди той.

“Въпросът е, че правителството предлага едни мерки, а тригодишната бюджетна прогноза на Министерство на финансите, която е основополагащ документ в националната програма за реформи, която се защитава в ЕК, всички социални плащания с изключение на едно единствено са замразени до 2025 година. Това, което не е замразено, е осъвременяването по т.нар. швейцарско правило от 1 юли всяка година”, обясни Адемов.

Той беше категоричен, че всички решения на Народното събрание в интерес на българските граждани, по предложение на управляващите или по предложение на опозицията, ще бъдат подкрепени от ДПС. Предлаганите от правителството решения, обаче, се променят буквално с часове и е трудно да преценим, допълни Адемов.

Какво още коментира депутатът от ПГ на ДПС вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО
Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО
Радев: Навсякъде отстоявам българската позиция за РСМ и тя среща все по-голямо разбиране
Радев: Навсякъде отстоявам българската позиция за РСМ и тя среща все по-голямо разбиране