НОВИНИ

Байдън подкрепя Финландия и Швеция за НАТО

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:35, 19.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън изрази твърда подкрепа за приемането на Финландия и Швеция в НАТО на среща с техните лидери. Процесът обаче изглежда никак няма да лесен. Ден след подаването на кандидатурите турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че е против приемането на двете северни страни в Алианса.

Джо Байдън побърза да приеме в Белия дом финландския президент Саули Ниинистьо и шведския премиер Магдалена Андершон, за да изрази пълна подкрепа за приемането на страните им в НАТО. След срещата той изтъкна, че членството на двете северни страни ще повиши сигурността на Алианса.

"Швеция и Финландия имат силни демократични институции, силни армии, силни и прозрачни икономики. Умеят и да преценяват какво е правилно. Отговарят на всички изисквания на НАТО и даже ги надхвърлят", каза Байдън.

Финландският президент коментира препятствието пред кандидатурите, което в началото на седмицата изненада съюзниците.

"Като съюзници ще се ангажираме със сигурността на Турция, както и тя с нашата. Ние осъждаме тероризма и се борим активно с него. Готови сме да обсъдим всички съображения на Турция против нашето членство по открит и конструктивен начин", каза Саули Ниинистьо, президент на Финландия.

Турция отхвърля приемането на Финландия и Швеция, тъй като те дават убежище на хора, свързани с ПКК и сирийските Сили за защита на народа, смятани от Анкара за терористи. Това става ясно от видео, публикувано в профила на президента Ердоган в Туитър.

"Казахме на съюзниците, че ще кажем "не" на влизането на Финландия и Швеция в НАТО", казва Ердоган.

Турция е блокирала началото на преговорите по двете кандидатури, съобщават източници, цитирани в западната преса. Пред посланиците на страните от НАТО е посочено, че първо трябва да се решат някои проблеми. Това ще стане, тъй като Турция е важен съюзник, увери Йенс Столтенберг по време на визита в Копенхаген.

"Поддържаме връзки с Финландия, Швеция, Турция и всички съюзници. Няма да изпадам в подробности, но ние разглеждаме изразените от Турция опасения", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Столтенберг изтъкна, че сред съюзниците понякога има различия, но има и опит в намирането на решения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев: Спекулация е, че КЕВР ще повиши цените с десетки проценти
Драгомир Стойнев: Спекулация е, че КЕВР ще повиши цените с десетки проценти
Хасан Адемов, ДПС: Основен недостатък на пенсионната ни система е усещането за несправедливост
Хасан Адемов, ДПС: Основен недостатък на пенсионната ни система е усещането за несправедливост