Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ген. Атанасов: Руската агентура се опитва чрез македонския въпрос да дестабилизира управлението на страната

от БНТ
18:32, 21.05.2022
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност поиска в обръщение министър- председателят Кирил Петков. Той настоява партиите, службите и държавния глава отново да обсъдят българското вето срещу началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Желанието на премиера идва след две важни визити у нас през тази седмица - помощник държавният секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд беше тук, страната ни за ден посети и комисарят по разширяването - Оливер Вархей. Преди два дни и Европарламентът гласува годишния доклад за напредъка на Северна Македония и в него попадна изменение на Зелените, според което, двустранните спорове трябва да се разрешават отделно от присъединителния процес. Съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов гостува с коментар по тези теми в студиото на "Говори сега".

България има национален интерес от това Северна Македония да стане член на ЕС, за да може да сме заобиколени от приятелски страни, но в настоящия момент нито има достатъчна обществена подкрепа, нито в парламента има готовност да се вдига ветото, категоричен е ген. Атанасов.

Ветото не може да бъде вдигнато - правят се опити през тази тема да бъде дестабилизирано правителството. Руската агентура е тази, която се опитва изкуствено, чрез македонския въпрос да дестабилизира управлението на страната, обясни Атанасов.

Според него, през последните години упорито се работи върху съзнанието на българското общество, а и партньорите от Македония не съдействат по развитие на този въпрос.

Йотова за КСНС по темата Северна Македония: Има нещо недоизказано във видеозаписа на министър-председателя

В момент на война, когато Русия нападна Украйна, се изостриха определени отношения, изплуваха определени обстоятелства. Депутинизация означава намаляване до минимум зависимостите на България от Русия, обясни ген. Атанасов по повод декларацията за депутинизация на "Демократична България".

Кой допусна "Лукойл" да не плаща необходимите данъци тук, попита Атанасов.

Бойко Борисов преди да влезе в политиката, беше собственик на една охранителна фирма - "Ипон". А "Ипон" охраняваше "Лукойл". ГЕРБ имитираше евроатлантически политики, а в същото време прокарваше руски интереси, смята ген. Атанасов.

Той е категоричен, че от "Демократична България" ще настояват за проверки в службите за сигурност дали има лица, обслужващи руските интереси.

Още другата седмица поискаме тези проверки, за да сме сигурни, че са затворени пробойните, категоричен е ген. Атанасов.

БСП са откровени русофили. Моите притеснения са за скритите русофили - за тези, които говорят едно, а вършат друго, заяви Атанасов в отговор на въпрос за отношението им коалиционните партньори от левицата.

Най-силно отражение войната у нас дава върху икономиката. Страшно много се спекулира с тези усложнения, които са пряко отражение от войната, коментира още Атанасов. Аз никога в нормално време не бих се съгласил да има нулево ДДС на цената на хляба, но сега това се налага, допълни той, като изрази съмнение дали тази мярка ще доведе до реално намаление в цената.

Абсолютна глупост - така ген. Атанасов коментира скандала с поставянето на железни ограждения на вратите на парламента. Нямам представа кой какво е свършил в цялата тази история. Но е много пошло това, което вършат ГЕРБ. Те не са агресивна опозиция - те са злобна опозиция Това ли е най-големият проблем на България, попита Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Какви са исканията на хотелиерите по Черноморието, приютили бежанци
Проверка на БНТ: Какви са исканията на хотелиерите по Черноморието, приютили бежанци
Йотова за КСНС по темата Северна Македония: Има нещо недоизказано във видеозаписа на министър-председателя
Йотова за КСНС по темата Северна Македония: Има нещо недоизказано във видеозаписа на министър-председателя