Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Специално: Измамна схема в интернет - фалшива обява обещава бърза печалба от надомна работа

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:16, 21.05.2022 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Фалшива обява с обещание за бърза печалба циркулира в групите за надомна работа в социалните мрежи. Проверка на "По света и у нас" обаче показа, че става дума за нагъл опит за измама и злоупотреба с хората, които се надяват да припечелят допълнително средства.

Потърсихме контакт с хора, които твърдят, че са били измамени от човека зад профила, предлагащ бърза печалба. Ощетените обаче се притесняваха да застанат пред камера и да разкажат детайлите.

Затова и се свързахме с автора на обявата, за да разберем каква е схемата. Той ни обясни подробно, че за да спечелим бърз бонус от немска фирма, е необходимо само да изпратим снимки на дебитната си карта. След това сме щели и получим и работа, отново добре платена. Според експерти става дума за класическа измама и до започване на реална работа не би се стигнало, защото снимките на дебитната карта са достатъчни, за да се теглят пари според лимита на сметката.

Обявата е публикувана от профил на млада жена. Пише, че иска да сподели как могат да бъдат спечелени бързи пари. Но за да се случи това е необходима... дебитна карта. Потърсихме информация чрез лично съобщение как едни 350 лв. могат да станат 1700 и то за 10 часа, както пише в обявата.

Получихме и отговор:

"Една немска компания раздава бонуси на български граждани. След това Ви дава една работа - да каните хора. Имат някаква система, умножава Ви парите по няколко пъти. Ще трябва да предоставите Вашата дебитна карта от две страни".

Получихме и имейл адрес, на който да изпратим снимки на дебитната карта. След като демонстрирахме колебание, настояхме за лична среща. Такава ни беше отказана, защото човекът зад профила бил в Амстердам. Договорихме се обаче за разговор чрез мобилно приложение. Беше ни обяснено, че жената, с която уж говорихме има работа, затова с нас се свърза мъж, който се представи като нейния приятел. И започна да ни убеждава:

"Вие се притеснявате, ама нищо съмнително няма в това, спокойно. Правим примерно бонуса, след това една компания Ви праща каква работа да правите. В смисъл, каните хора, както примерно аз Вас каня, да правим бонуса, това-онова и примерно, ако направим бонуса за Вас, аз получавам от компанията 100 лева. На ден може да се правят 5 - 6 души, това са 500 - 600 лева ей така, лесни пари".

Обещанията стават все по-примамливи - как за месец може да се изкарат около 20 000 лв., без никой да се възползва от данните ти.

"Един цент не са барнали, госпожо, спокойно. Никакви проблеми сме нямали, всичко так-так, превеждат, правят и много става бързо превода. Никакъв договор не се сключва. Това е като черна работа, без документи, без нищо. Няма какво да мислите".

Потърсихме мнения - какъв е шансът да изпратим лични данни и снимки на дебитна карта на непознат и да спечелим бързи пари. Очаквано, оказа се никакъв.

"Това е абсолютно класическа измама", каза Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

"Предоставяйки данните от картата си, де факто отсрещната страна има възможността да тегли от сметката пари, според лимита на самата карта", каза Николай Кръстев, IT експерт.

Какво обаче може да ни подскаже, че обявата за работа, на която попадаме е фалшива:

"Най-сигурните признаци са човекът, подал обявата, отказва лични контакти, а комуникацията е само през интернет, телефон, когато зад човека няма фирма, няма офис на фирма, няма място на работата, където да отидете да видите физически, когато ви искат пари", обясни Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

"Подобни обяви привличат с посланията си, че потребителите могат да очакват бързи печалби, едни големи суми. Това е първото нещо, което трябва да им светне една червена лампа, тъй като рядко може да се изкарат от интернет бързи пари", обясни Николай Кръстев, IT експерт.

И още - работодателите нямат право да събират и съхраняват копия от лични документи на служителите си.

"Могат да ги изискат за нуждите на сключване на договора за удостоверяване, но нямат право да съхраняват копия от личните документи, какво остава за дебитни карти", каза още Дина Христова - началник-отдел в Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Няма точна статистика колко са хората, пострадали от подобен тип измами. Схемите обаче са различни - от искане на пари за обработка за документи до плащане за материали за направата на различни изделия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Златен медал за Боряна Калейн, сребърен за Стиляна Николова от многобоя в Памплона
Златен медал за Боряна Калейн, сребърен за Стиляна Николова от многобоя в Памплона
Зам. енергийният министър: В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ
Зам. енергийният министър: В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ