НОВИНИ

"Газпром" спря доставките на газ за Финландия

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:36, 21.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

"Газпром" спря доставките на природен газ за Финландия, след като нейната газова компания отказа да изпълни изискването на Москва да ги плати в рубли. Това вече се случи с Полша и България, които спазиха съветите на Брюксел и не откриха сметки в рубли в "Газпромбанк", за да не нарушат санкциите срещу Русия. Възможно е други страни да приемат новите условия на Москва, макар те да представляват едностранно нарушаване на договорите за доставки.

Финландия стана третата страна от ЕС, останала без руски газ, след като не го заплати по новите изисквания. Доставчикът потвърди това.

До края на работния ден на 20 май "Газпром експорт" не получи от "Газум" заплащане за доставките през април, в съответствие с Указ номер 172 на президента на Руската федерация от 31.03.2022 г.

Плащанията за газа, доставян от 1 април, трябва да се извършват в рубли, с използване на нови реквизити, за което контрагентите бяха своевременно информирани.

Операторът на финландската газопреносна мрежа "Газгрид Финланд" съобщи, че доставките от Русия през входния пункт Иматра са спрени.

Потребителите вече получават синьо гориво по газопровода "Балтикконектор", който свързва Финландия с Естония, и балансът в системата е запазен. До днес Финландия внасяше повечето газ от Русия, но синьото гориво заема едва 5% от годишното потребление на енергия в страната. Тя ще разчита и на втечнен природен газ от САЩ.

В Хелзинки не се вълнуват от спирането на руския газ, но за други страни той е по-важен.

Словашката газова компания е платила доставките си в евро, но е открила и сметка в рубли в "Газпромбанк", съгласно новото условие. То поставя на изпитание решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва, заради войната в Украйна, коментира Ройтерс. Агенцията цитира източници, според които германските и италианските вносители на газ са получили разрешение да открият сметки в рубли, след консултации на техните правителства с Брюксел. Нидерландия поиска от Еврокомисията по-ясна позиция дали това би нарушило санкциите срещу Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби от Австрия и няма да играе на ЕвроВолей 2022 за жени до 22 години
България загуби от Австрия и няма да играе на ЕвроВолей 2022 за жени до 22 години
Златен медал за Боряна Калейн, сребърен за Стиляна Николова от многобоя в Памплона
Златен медал за Боряна Калейн, сребърен за Стиляна Николова от многобоя в Памплона