НОВИНИ

Пътят на светините - как мощите на Кирил и Методий достигнаха България за всенародно поклонение

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 22.05.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Светите мощи на българските просветители – Кирил и Методий, вече са в България и ще бъдат изложени за поклонение от 23 до 25 май в храма "Света Неделя" в София.

В студиото на "Говори сега" специални гости бяха Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей, игумен на светогорския манастир Есфигмен и архимандрит Никанор, за да разкажат повече за поклонението пред мощите на Светите братя.

Две части от мощите на Светите братя се съхраняват в Света гора. При едно от своите пътувания отец Никанор се покланя пред помощите и така се стига до идеята те да бъдат донесени в България за поклонение от вярващите българи, обясни архимандрит Вартоломей.

Двете частици от мощите са донесени в манастира от митрополит Йоан, който преди това служи в храма "Свети Кирил и Методий" в Солун.

Част от подлакътника на Свети Кирил и две частички от ребрата на Свети Методий са дадени на светогорския манастир Есфигмен за духовно благословение, обясни архимандрит Никанор, като увери в автентичността на мощите.

Утре цял ден мощите ще са в храма "Света Неделя" и ще бъде извършена празнична вечерня в памет на Светите братя. Мощите ще останат у нас до сряда по обяд.

Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска църква. Какво означава това решение?

Архимандрит Вартоломей коментира решението на Вселенската патриаршия да вдигне схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и да я признае с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква.

Всяко решение на Вселенската патриаршия не е случайно - преди това е имало преговори, разговори и особено по духовни въпроси със сигурност е имало молитва и призоваване на Светия дух да помогне за вземането на решение. Това, което създава проблем - понеже аз не съм политик, оставяме на политиците да го разрешат. Това е нашата цел, намерение, молитва - всички политици да взимат богопросветени решения. От духовна страна обаче, проблемът с нашата църква е национализмът. Това е един тумор в църковния организъм, който се опитва да ограничи една църква в тесните рамки на една държава и да я ограничи напълно от останалия православен свят. Църквата няма граници, ограничения, националности, езици. Те не разделят християните в църквата и всъщност посланието на църквата е единственото. За да бъде постигнато такова обединение, е нужна любов. А любовта е Христос. Всички ние сме духовни братя, защото имаме един небесен баща - Христос, каза Архимандрит Вартоломей.

Той допълни, че в църквата има хора, които действат подмолно с цел да я отклонят от нейния богоначертан път.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онс Жабур отпадна още на старта на Ролан Гарос
Онс Жабур отпадна още на старта на Ролан Гарос
Ансамбълът ни по художествена гимнастика със сребърен медал в Памплона
Ансамбълът ни по художествена гимнастика със сребърен медал в Памплона