НОВИНИ

Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска църква. Какво означава това решение?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 10.05.2022
Чете се за: 05:30 мин.
Общество
Слушай новината

Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква". Досега тя не беше призната от никоя православна църква.

Оттук нататък обаче ще трябва да се уредят административните въпроси между нея и Сръбската православна църква.

Какво означава за Българската православна църква това решение и има ли проблем с името "Охридска архиепископия", което е историческо име на нашата църква?

Светият синод на Българската православна църква не излезе днес с пози/ация за признаването на Македонската православна църква от вселенския патриарх. За "По света и у нас" обаче ловчанският митрополит Гавраил каза, че за него новината е неприятна и ще внесе допълнителен смут в православната църква.

"Вселенската патриаршия няма повече права от всяка друга православна църква", допълни митрополит Гавраил.

"Не знам какво ще стане, аз не знам как ще реагира Сръбската църква и другите църкви, но това е един повод за усилване на разкола. Македонската православна църква от 20-те години на миналия век е под юрисдикцията на сръбската и това е признавано от всички православни църкви по целия свят. Поради което по нашите канони СПЦ имаше право да даде автокефалия на МПЦ или това може да го направи един Всеправославен събор", каза още митрополит Гавраил.

Според митрополита има и друг голям проблем. Не може да се даде на МПЦ името Охридска Архиепископия, защото това е историческо име на българската автокефална православна църква от 1018-та до 1767-ма година. През 2017-та Светият синод на Македонската православна църква заяви, че признава Българската православна църква за своя църква-майка. Първоначално нашата църква имаше намерение да помогне при признаването, но заради проблема с името, процесът затихна.

"Преди някое време, когато ни канеха в Охрид да празнуваме 1000 годишнина на тяхната църква, ние не отидохме, защото щяхме да се съгласим, че те са всъщност първоприемници, а не ние на Охридската архиепископия и ако се съгласим с това нещо това означава, че ние се лишаваме от голяма част от нашата църковна история и правосубектност. Ако бяхме признали Охридската архиепископия и ние щяхме да изпаднем в схизма", каза още митрополит Гавраил.

Днес Тимотей, митрополитът на Дебър и Кичево потвърди, че статутът на македонската църква не е решен, но са приети като йерархия и ще служат с църквите, съгласни с решението.

"Разбира се има някои църкви, които няма да бъдат съгласни. Затова ние търсим друг начин, да бъдем признати от всички, а не само от отделни православни църкви, това е нашето желание и молитва", каза митрополит Тимотей.

Според експерта по църковно право Дилян Николчев актът на Вселенската патриаршия е бил очакван, след като преди три години тя обяви, че е приела искането на Скопие за проучване на каноничния статус на Охридската архиепископия.

"За статута е дадено възможност СПЦ и МПЦ да седнат на масата на преговорите, за да очертаят пътя да се договорят за статута на македонската - дали автономен, дали разширена автономия или автокефалия", каза доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право, СУ.

Николчев не е оптимист, че двете църкви ще се разберат. Положителното е, че след решението, МПЦ отново ще встъпи в общение, защото не е редно милион и половина православни, независимо от грешките в миналото, да са в изолация. И още, според Николчев, вселенският патриарх има право по канон да свали схизмата, този акт обаче е само препоръчителен за останалите православни църкви. Как да постъпи нашата църква?

"Но ми се струва, че ако трябва да остане в историята и наистина да направи нещо братски по отношение на македонците е сега да обяви подкрепа на решението на Вселенския патриарх", каза доц. Николчев.

Единственото смущаващо е името "Охридска църква". Този проблем може да се реши като в устава на БПЦ се промени текстът, че сме наследник на Охридската архиепископия, смята Николчев. Колкото до вчерашния акт на Вселенската патриаршия, Николчев допуска, че може да е и отговор на агресията на руската църква в Африка и по отношение на украинската църква. Засега очакваме общата позиция на Светия синод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с чешкия премиер Петр Фиала
Президентът Радев се срещна с чешкия премиер Петр Фиала
Финалът на Евро 2024 ще се играе в Берлин
Финалът на Евро 2024 ще се играе в Берлин