НОВИНИ

Работещите в градския транспорт в София излизат на голям протест на 18 май

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:17, 10.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Регионални
Слушай новината

Градският транспорт в София излиза на протест на 18 май заради липсата на пари за транспортните дружества. Това стана ясно след срещата на ръководството на синдиката КТ „Подкрепа“ с представители на транспортните дружества в София.

Заплатите на работещите в сектора са осигурени до актуализацията на държавния бюджет, но след това, ако няма финансиране от държавата, ще се наложат масови съкращения, както и намаляване на линиите.

Протестът ще се състои на 18 май от 8.00 часа сутринта, като ще бъдат блокирани възлови кръстовища.

За финансовите проблеми на градския транспорт в София се говори от месеци. От общината отдавана алармират, че ако държавата не помогне, услугата ще се влоши - очертават се съкращения и увеличаване на интервалите на движение. И заплахата е все по-реална.

"На нас не ни остава нищо друго, освен да протестираме през другата седмица, с което да апелираме да ни се обърне внимание, да се отпуснат средства, за да могат дружествата да функционират нормално", каза Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

144 милиона лева са натрупаните задължения на столичния транспорт. Досега правителството е отпуснало 15 милиона, които са крайно недостатъчни, обясни кмета на София - Йорданка Фандъкова.

Ковид кризата, а сега и главоломното увеличение на горивата и тока са причината градският транспорт да не може да стъпи на краката си без дофинансиране.

"И тази година Столична община осигури за градския транспорт 170 млн. лв. от общинския бюджет за 2022 г. Това са 36% от собствените данъчни приходи. Почти 40% от данъците на хората отиват за подкрепа на градския транспорт, а това лишава от финансиране други проекти. Заради огромния скок на горивата обаче дружествата продължават да трупат загуби, те в момента плащат само горива и заплати, нищо друго", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Най-вероятно ще се наложи градския транспорт в София да мине на лятно разписание още на 1 юни.

Тежкото финансово състояние на транспорта в София може да бъде закрепено още максимум месец, затова апела е с актуализацията на бюджета да бъдат отпуснати исканите пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири
УЕФА одобри нов формат за европейските клубни турнири
Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията
Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията