НОВИНИ

Василев: Планът на България е да приеме еврото на 1 януари 2024 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:02, 10.05.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Планът на България е да приеме еврото на 1 януари 2024 г., каквото решение е взело предходното правителство. Това обявиха вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и министърът на иновациите Даниел Лорер.

Планът за приемане на еврото остава същият, който беше обявен от Българската народна банка и министерството на финансите през юни миналата година. Той предвижда приемане на еврото веднага без преходен период.

"Има променени два - три срока в този план, но няма променено нищо друго в този план от 30 юни миналата година. Абсолютно всички и граждани, не само народни представители имаха почти година да се запознаят с този план", коментира Асен Василев.

Запазва се най-важната дата в плана, а именно - влизането на България в еврозоната.

"Като цяло политическото послание от нас е че датата 1 януари 2024 г. се поддържа от всички , техническата част се работи както от министерството на финансите така и от всички засегнати. Тъй като самият процес, касае всички които пазаруваме, но и за самата държава представлява много важен процес", каза Даниел Лорер.

Министърът на иновациите посъветва българските политици да побързат с окончателното приемане на плана след изготвяне на исканите към момента анализи.

"Моето послание към всички хора в българския парламент и особено към коалиционните партньори е да проявят изключителна отговорност към този процес, за да може той да се извърши максимално бързо - 1 януари 2024 г. идва съвсем скоро и имаме изключително много техническа работа пред нас", допълни Лорер.

В момента България не отговаря и попада в изключенията на критериите от Маастрихт за приемане на еврото, заради ковид пандемията. Страната ни се намира в "чакалнята на еврозоната", както наричат валутния механизъм ЕРМ 2. Няма срок, в който тя може да престои там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията
Министър Караджов: Промяната на тарифите за тол таксите няма да повиши инфлацията
Принц Чарлз замести кралица Елизабет II на откриването на парламента
Принц Чарлз замести кралица Елизабет II на откриването на парламента