НОВИНИ

Планът за въвеждането на еврото предизвика напрежение в управляващата коалиция (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:15, 05.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Очакваното обсъждане на плана за въвеждането на еврото от правителството предизвика отново напрежение в коалицията. От "Има такъв народ" критикуваха, че правителството не е запознало депутатите с плана, а е важно на какъв курс ще бъде приравнено еврото спрямо лева.

"Има такъв народ", част от управляващата коалиция, повдигнаха въпроса за това, че планът за въвеждането на еврото минава на тъмно и напомниха на коалиционните си партньори, че в споразумението пише, че един от приоритетите им е приемането на еврото, но след мащабна разяснителна кампания.

"Какво се опитва да направи финансовият министър - той се опитва да решава еднолично, без да се допита до НС. Искам да му напомня, че ние сме парламентарна република. Това е все едно да си разпише бюджета сам", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Според шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански все още не е готов анализът за ползите и негативите от въвеждането на еврото, което също е записано в коалиционното споразумение.

"Ние стоим твърдо зад това - курсът 1,95 да бъде отразен. Процесът на изтегляне на националната валута е сложен. Влизането в еврозоната ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност. Но е много важно и как ще устоим на шоковата инфлация", каза Любомир Каримански от "Има такъв народ".

От ГЕРБ-СДС принципно също са за представяне на плана за еврото в парламента. Казаха, че вече не се учудват на действията в тази коалиция.

"Г-н Каримански е прав. В НС трябва да има дебат по тази тема, защото тя касае цялото ни общество. Това да се обсъди не само в МС, но и да се потвърди пътят на България след приемането в еврозоната, защото това беше извоювано от правителството на ГЕРБ", заяви Десислава Атанасова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

От партия "Възраждане" отново се обявиха категорично против въвеждане на еврото.

"Въвеждането на еврото ще унищожи българската икономика. Категорично против въвеждането на еврото. Това трябва да се подложи на референдум", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Извън тази тема днес няколко часа в парламента депутатите спориха за това коя партия е ощетена с броя на членовете си в постоянните комисии. Дебатът беше предизвикан от "Има такъв народ", които поискаха още по един техен човек да влезе в правната и бюджетната комисия. В крайна сметка след три почивки от общо час и половина се разбраха и получиха местата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Левски събраха над 2 милиона лева за кампанията "Левски е вечен"
Феновете на Левски събраха над 2 милиона лева за кампанията "Левски е вечен"
Григор Димитров отстъпи на Циципас на осминафиналите в Мадрид
Григор Димитров отстъпи на Циципас на осминафиналите в Мадрид