НОВИНИ

Премиерът и работодателите обсъдиха кризата с газа и мерките за бизнеса

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството и работодателите обсъдиха тази вечер мерки за справяне с газовата криза и икономическите последствия от войната в Украйна. Премиерът Кирил Петков увери бизнеса, че правителство работи много силно, за да има яснота за доставки на газ на цени, изчислени по формулата на "Газпром". Обсъдени бяха и исканията за удължаване на енергийните компенсации за бизнеса.

Ситуацията е изключително сериозна - това е общата оценка след срещата и на премиера, и на работодателите. Бизнесът настоява, ако доставките на газ са на по-висока цена от "Газпром", разликата да се поеме от държавата. Вицепремиерът Корнелия Нинова пък съобщи, че се обмисля вариант за премахване акциза на газа.

Повече подробности за срещата вижте в прякото включване на Иво Никодимов

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Корнелия Нинова и представители на работодателски организации дадоха подробности за акцентите от срещата.

Българското правителство работи много силно, за да може да имаме ясни доставки на газ, на цени, които да не са различни от алтернативата "Газпром". Обсъдихме различни варианти, така че да сме готови и да има предвидимост за българския бизнес, обясни Кирил Петков.

Проведен е конструктивен разговор, с идеята че през май месец енергийните помощи за бизнеса ще продължат, допълни той.

В брифинга изявление направи и вицепремиерът Корнелия Нинова, която изведе няколко основни акцента от заседанието на МС и проведените срещи днес:

  • Ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България - поискано е изключение.
  • Помощите за бизнеса ще продължат и през месец май
  • Отново заявихме претенция да се запази цената на газа - такава, каквато е сега от "Газпром"
  • Дерогация за увеличаване на прага на ДДС в помощ на малкия и средния бизнес
  • Обсъждане на вариант за премахване акциза на газа

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените.

Предложено е долният праг за подпомагане да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с "Газпром експорт", обясни Добри Митрев, председател на УС на БСК.

Работодателите подчертаха помощите за електроенергия да продължат колкото е необходимо, а не всеки месец да се водят разговори.

Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде може да стигнем, допълниха работодателите.

Не се провидя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи.

Ние сме в протестна готовност за 18 май. В случай, че условията за помощи заради високите цени на тока са неприемливи, ние няма да имаме избор, категорични са работодателите.

Днес МС не е разглеждал национален план за въвеждане на еврото. Моля към г-н Василев въпроса. Така Нинова отговори на въпрос на БНТ за днешните спорове в НС относно представянето на национален план за въвеждане на еврото.

Целия брифинг гледайте ТУК:

Скандал на срещата на премиера Кирил Петков с представителите на транспортния бранш

Преди седмица транспортни фирми излязоха на протест заради високите цени на горивата и разширяването на ТОЛ системата. Сред обсъдените теми днес са били цените на горивата и антикризисните мерки на правителството, както и разширяването на обхвата на толсистемата.

Русия спря газовите доставки за България: Какво следва?

След спирането на руския газ за България лидерите на бизнес организациите поискаха възобновяване на преговорите с "Газпром", замразяване цените на газа и схема за компенсация заради тока.

Тази сутрин се състоя и редовното заседание на кабинета. Пред министрите Кирил Петков съобщи, че за първи път в историята на България имаме централна роля в енергийната сигурност.

България ще подпише договор за проектирането на нов газов интерконектор със Сърбия

"България заедно с Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Сърбия, Украйна, заедно с колегите от Азербайджан, разискваме как енергийната сигурност в региона да бъда оптимизирана, така че да има по-голяма диверсификация, цените да са по-ниски, да имаме оптимизация между системите, така че рискът за доставки да бъде намален", каза премиерът.

Той съобщи още, че внасяме искане за дерогация за повишаването на прага за регистрация по ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Симитли отново на протест, искат да бъде пуснат новопостроеният мост
Жители на Симитли отново на протест, искат да бъде пуснат новопостроеният мост
Галин Иванов: Не съм убеден, че Левски ще спечели Купата
Галин Иванов: Не съм убеден, че Левски ще спечели Купата