НОВИНИ

ИТН: Финансовият министър се опитва да решава еднолично за еврозоната

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:42, 05.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на План за въвеждането на еврото досега стана повод за ново напрежение в управлението. От "Има такъв народ" отправиха критики към правителството, че не са запознали парламента с плана как ще се въвежда еврото и на какъв курс ще бъдат приравнени валутите, което се очаква да се случи през 2024 година.

"Ние стоим твърдо зад това. Процесът на изтегляне на националната валута е сложен - да знаем има ли съответствие с МВР за изтегляне на българския лев, необходимо е да имаме гаранции. Влизането в еврозоната ще увеличи устойчивостта на стопанската дейност. Важно е как ще устоим на шоковата инфлация. Този план не би трябвало да бъде приет набързо и на тъмно", заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

"Какво се опитва да направи финансовият министър - той се опитва да решава еднолично, без да се допита до Народното събрание. Ние сме парламентарна република. Това е все едно да си разпише бюджета сам. Финансовият министър се опитва да прави неща и с бюджета, за които няма санкции. Ако утре приемат еврото на курс 1,5 всички ще загубим пари. Няма да се получи, след това, което направихме ние, осветлявайки проблема", допълни Тошко Йорданов от ИТН.

От "Възраждане" се обявиха категорично против въвеждането на еврото, настояват и за провеждането на референдум.

"Има опасност да бъдат спрени доставките на петрол до 15-20 дни. Вчера министърът на финансите заяви, че ще иска спиране на ембаргото. Въпреки нашите предупреждения за въвеждането на еврото видяхме, че е включено в дневния ред на Министерския съвет национален план за това", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му въвеждането на еврото ще унищожи българската икономика.

"Категорично "против" сме въвеждането на еврото. Това трябва да се подложи на референдум. А не да решават временно назначени от американското посолство. От вчера България е без власт. Свалихме украинското знаме от Столичната община, защото мястото му е в посолство, консулство. Няма да допуснем чужди знамена да се веят на български институции", добави Костадин Костадинов.

Относно СЕМ Тошко Йорданов коментира, че проблемът не е дали от "Има такъв народ" ще бъдат представени.

"Грешно беше досега СЕМ да има политически представители. Има идея - не сме обсъждали, не мисля, че е добра - въобще трябва да се върви към нов закон за радио и телевизия и там да е ясно СЕМ как съществува и с колко членове. Журналистите трябва да са свободни. Днес са дебатите за СЕМ - ще бъде интересно", каза още Тошко Йорданов.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

По темата работиха Милена Кирова и Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС налага санкции и на Алина Кабаева
ЕС налага санкции и на Алина Кабаева
Петър Стойчев триумфира на 1000 метра във водите на Северния ледовит океан
Петър Стойчев триумфира на 1000 метра във водите на Северния ледовит океан