НОВИНИ

Генералният консул на България в Чикаго: Има изостряне на атаките от Северна Македония

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:30, 05.05.2022
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

"В Северномакедонската резолюция изобилстват манипулации и фалшификации, изброяват се факти, които нямат общо с днешните етнически македонци. Заграбват се постиженията на македонската патриотична организация, която е спомогнала за изграждането на редица църкви и училища в Северна Америка, резолюцията не засяга правата на етносите в района на Македония, които са българският, турският, гръцкият, влашкият. Има изостряне на атаките от Северна Македония, България не е склонна да направи никакви отстъпки във връзка с българския национален интерес", коментира в "Денят започва" Светослав Станков, генерален консул на България в Чикаго.

По думите му е необходим диалог между България и Република Северна Македония.

"Документът съдържа нищожни факти, лесно оборими. България не е спирала да предприема действия по отношения на резолюцията. Би било прекрасно да имаме българска резолюция в американския конгрес, защото българското общество в САЩ е напълно интегрирано, но тя трябва да защитава интереса и на македонските българи", допълни Светослав Станков.

По думите му стратегическата цел на България е успешната евроинтеграция на Република Северна Македония. "Продължават да се нарушават основни права на българите в РСМ", каза още Светослав Станков.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев събира Инициативен комитет за учредяване на партия "Български възход"
Стефан Янев събира Инициативен комитет за учредяване на партия "Български възход"
Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм, всеки направи компромис
Крум Зарков: Коалицията оцеля на косъм, всеки направи компромис