НОВИНИ

Проф. Тодор Кантарджиев: Засега в България няма случай на мистериозния хепатит

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
07:50, 05.05.2022
6378
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

"Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави. Здрави деца, които не са боледували последният месец, изведнъж влошават общото си състояние - симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения", заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние.

Мистериозният хепатит при децата: Засечени са над 200 случая в 20 държави

"В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100% сигурно. Случаите са до 6- 7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система.

"Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и използването на кърпички с хлор. Предава се чрез ръце и повърхности", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Той прогнозира, че няма да има тежки случаи на хепатит в България.

Професорът посъветва хората във връзка с пролетния сезон и появата на кърлежи да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

"Проверявайте детето си след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Каза още, че коронавирусът не си е отишъл. Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.

"Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха, накрая на лятото да се ваксинират", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Анастасов, ДПС: Опозицията се налага да спасява държавата
Станислав Анастасов, ДПС: Опозицията се налага да спасява държавата
Пеп Гуардиола повтори антирекорд на Жозе Моуриньо в ШЛ
Пеп Гуардиола повтори антирекорд на Жозе Моуриньо в ШЛ