НОВИНИ

Мистериозният хепатит при децата: Засечени са над 200 случая в 20 държави

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:08, 03.05.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Заради хепатит с неизяснен произход здравното министерство поиска лекарите да изпращат при съмнителни случаи проби за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести. Заболяването се разпространява сред деца в 20 държави по света. Между случаите няма пряка епидемична връзка.

Предполага се, че причина за острото чернодробно възпаление може да е аденовирус. Най-много заразени има във Великобритания, която е сигнализирала още на 5 април. В още 12 европейски държави, сред които и Румъния има потвърдени случаи. При пет деца се е стигнало до чернодробна трансплантация. Индонезия съобщи, че три деца са починали от хепатит с неясен произход през април.

Хепатитът с неизяснен произход най-често засяга децата на възраст между 5 и 10 години.

"Причинител в част от случаите донякъде е установен - касае се за аденовирус. При над половината от случаите няма конкретен причинител", каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заразените деца нямат връзка помежду си и за епидемия не може да се говори, твърдят експертите. Възможно е хепатитът да е причинен от аденовирус в комбинация с COVID-19 или друг вирус.

"Веднага при хепатити се изследва за вирусите причиняващи хепатит A, B, C, D и E. Това са случаи, които са отрицателни за тези вируси. Имаме едно остро заболяване със засягане на черния дроб. Част от децата заболяването прочита тежко - стига се до чернодробна трансплантация", добави проф. Татяна Червяенякова, директор на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

В повечето случаи децата успяват да преборят мистериозния хепатит. Доктор Даскалова е получила инструкции от здравните власти кога трябва да изследва пациентите си.

"Гадене, повръщане, общо неразположение, помътняване на урината. Когато забележат, че има нещо, което притеснява детето, то не се чувства добре, по-скоро да дойдат на преглед, отколкото да предприемат самолечение", посъветва д-р Деница Даскалова.

В Националния център по заразни и паразитни блести очакват всички съмнителни проби. Целта е да установят кой вирус причинява хепатитът с неясен произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството и треньорският щаб на Берое се срещна с привържениците
Ръководството и треньорският щаб на Берое се срещна с привържениците
Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?
Страхове заради войната: Каква е обстановката в Молдова и Приднестровието?