НОВИНИ

Президентът Радев отново с критики към кабинета (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 03.05.2022
Чете се за: 05:00 мин.
Политика
Слушай новината

Според президента Румен Радев решението за военната помощ за Украйна трябва да се съобрази преди всичко със сигурността на българите. Той акцентира, че рискът за България от войната е голям, защото се намира близко до войната, както и да се вземе предвид историческата ни диаспора в Украйна.

Румен Радев: Който взима решение за военна помощ, да се съобрази със сигурността на българите

Президентът Румен Радев припомни, че още в първите часове на войната е свикал консултативен съвет и много ясно е осъдена агресията на Руската федерация в Украйна. Той заяви, че България е лоялен член и на европейския съюз и НАТО и е солидарна със своите партньори и съюзници.

"Но имам чувството, че много хора говорят без да имат собствено мнение, ако нашите партньори им кажат: "Не, не трябва да се предоставя оръжие, защото е опасно и има ескалация, те ще кажат: Да, не трябва. Ако кажат: Предоставяйте веднага оръжие, те почват да правят точно това. Според мен хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрекъснато настояват за предоставяне на оръжие, не правят няколко съществени разлики. За разлика от нашите партньори, България е много по-близо до този конфликт, ние имаме реална обща граница по Черно море", каза Радев.

Според президента хората, които вземат това решение, трябва да се съобразят преди всичко със сигурността на българите.

"Това е позицията, от която трябва да се водят. Други, според мен, го правят от невежество, без да преценяват изобщо какъв е рискът - могат ли да отговорят каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София. Всички българи, които живеят на тази територия каква е степента на тяхната защита? Има ли нещо, което да пази небето над тях?", попита президентът.

Според Румен Радев трябва да се има предвид състоянието на нашата изтребителна авиация и радарни системи, както и докога съюзниците, които охраняват въздушното ни пространство ще бъдат в страната ни.

Относно изказването на вицепремиера Корнелия Нинова, че ако Министерски съвет реши да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, БСП ще напусне коалицията, Румен Радев заяви и какво би следвало за управляващата коалиция: "То е описано в Конституцията, но аз мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията".

Президентът напомни, че за разлика от други страни, България е далеч по-зависима от руския газ. Според Румен Радев, Европа е трябвало да излезе с общо решение, относно спирането на руските доставки на газ, но е закъсняла. Добави и че не оправдава решението на Русия за спиране на доставките, защото това е грубо нарушение на нашия договор.

"Но въпросът е какво направи българската страна, при положение, че знаеше, че такава потенциална опасност има и сега какво можем да направим. Първо трябва да видим какви ще бъдат последствията. "Булгаргаз" има лиценз за търговец. Сключи ли "Булгаргаз" директно договор за доставка за май? Ако го беше сключил, каква щеше да е цената? Най-вероятно 70 евро. Има ли сега в момента договори с посредници? Защо се появиха посредници", попита Радев.

Според президента, ако цената на газа се увеличи с над 30% от сегашната и решението е нови заеми и раздаване на помощи, все някога икономиката ни ще рухне.

По време на срещата в Пловдив президентът обсъди със студентите и представителите на академичната общност развитието на аграрния сектор у нас и перспективите за развитие пред младите хора у нас.

На влизане в Пловдив автомобил от кортежа на президента беше блъснат от тежкотоварен камион. Двама служители от НСО пострадаха.

Двама служители на НСО от кортежа на президента Радев са пострадали при катастрофа в Пловдив

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна извънредният коалиционен съвет за военна помощ в Украйна
Започна извънредният коалиционен съвет за военна помощ в Украйна
Силви Вартан издава специален албум в подкрепа на Украйна
Силви Вартан издава специален албум в подкрепа на Украйна