НОВИНИ

ЕС подготвя шести пакет санкции срещу Русия - какво включва?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 03.05.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия ще предложи постепенно прекратяване на вноса на руски петрол в ЕС до края на годината като част от новия пакет от санкции срещу Русия.

Очаква се утре председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да направи предложението. След това то трябва да бъде одобрено от държавите-членки, за да влезе в сила. Унгария и Словакия вече изразиха своите опасения, че сроковете не са реалистични за тях.

Шестият пакет от санкции на ЕС спрямо Русия ще включва изтеглянето и на други руски банки, сред които и най-голямата - Сбербанк от системата за трансакции Суифт, както и нови персонални ограничения и забрана на износа на редица химически продукти.

"Повече руски банки ще излязат от системата Суифт и енергийния сектор. Работим по подготовката на предложения за ограничаването на енергийния внос от Русия, по-специално петрола", заяви Жозеп Борел, Върховен представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи.

Европейската комисия се надява с постепенното прекратяване на вноса на руски петрол да прекъсне един от най-сигурните парични потоци на Путин за финансиране на войната. ЕС вече наложи ембарго върху вноса на руски въглища.

Путин подписа указ за ответни икономически санкции срещу определени държави и международни организации

За да станат факт санкциите, те трябва да бъдат одобрени от всички държави-членки. Германия, която до скоро имаше резерви, вече заяви, че до няколко месеца ще е готова напълно да спре вноса на руски петрол и това няма да се отрази на икономиката ѝ.

Не така стоят нещата за Унгария и Словакия, които смятат, че не могат да се справят без руския петролен внос. Една от причините, които и двете страни изтъкват, е липсата на излаз на море, което усложнява транспортирането на петрола.

Шефът на кабинета на Виктор Орбан заяви, че Будапеща се нуждае поне от пет години и много пари, да са замени руските петрол и газ. Освен това унгарското правителство критикува ЕК, че е замразила одобряването на Плана за възстановяване на страната заради проблемите с върховенството на закона.

Опасенията на Брюксел са, че Унгария може да спре новия пакет от санкции по политически, а не по икономически причини. Затова се очаква ЕК да предложи специални изключения за Унгария и Словакия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест за мир и неутралитет в няколко града у нас
Протест за мир и неутралитет в няколко града у нас
ЦСКА съзря „добре планиран сценарий“ за билетите за мача с Левски
ЦСКА съзря „добре планиран сценарий“ за билетите за мача с Левски