НОВИНИ

Започна строежът на терминала за втечнен газ край Александруполис (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 03.05.2022 (обновена)
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Официално започна строежът на терминала за втечнен газ, който ще се ползва от Гърция, България, Северна Македония и Сърбия.

Πpeз нoвoтo cъopъжeниe Eвpoпa щe мoжe дa пoлyчaвa гaз oт paзлични изтoчници, a ocнoвни дocтaвчици ce oчaĸвa дa бъдaт CAЩ , Kaтap, Египет и Израел. B нacтoящaтa eнepгийнa ĸpизa, cвъpзaнa c вoйнaтa в Уĸpaйнa и пpeĸъcвaнeтo нa дocтaвĸитe oт cтpaнa нa "Гaзпpoм" пpoeĸтът e oт cтpaтeгичecĸo знaчeниe зa cтpaнaтa ни и зa Eвpoпa ĸaтo цялo.

Събитието беше определено като историческо в областта на енергетиката за Балканския регион. На официалната церемония присъстваха още премиерите на Гърция и на Северна Македония – Кириакос Мицотакис и Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Терминалът е един от най-важните енергийни проекти за Югоизточна Европа в момента. Той е от изключително значение за България след като страната ни се оказа със спрени доставки от Русия. С него страната ни ще получи достъп до двойно повече втечнен газ от плаващата платформа в Егейско море.

Синьото гориво ще се транспортира по система от подводни и сухопътни тръбопроводи с дължина около 28 км и ще се препраща към националната газопреносна система на Гърция. Посредством изградените трасета газът ще може да достига до България, Сърбия и РСМ. От системата ще може да се получава газ и от различни държави.

Новият терминал за втечнен газ край Александруполис, който ще осигури алтернатива за Балканите, трябва да бъде завършен до края на 2023-та година. Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция и по съществуващите трасета газът ще достига до България.

Според премиера Кирил Петков проектът е не само енергиен, но и геополитически и ще промени енергийната карта на целия регион.

Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл няма да успее

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента със спирането на газови доставки, ние страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим единствено заедно. Да сме независими, суверенни и да водим политика, зачитаща принципите на международното право. Икономическият шантаж на Кремъл, срещу моята страна и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това", каза премиерът.

Кирил Петков изрази признателност за помощта, която Гърция ни оказва в настоящия критичен момент. В отговор гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че сега Балканите добиват място в енергийния свят на цяла Европа, за да можем единни да преодолеем трудностите и да заместим руския газ.

"Нашият полуостров, нашият регион може да има свое място в преноса на газ в Европа, за да се справим с настоящата ситуация чрез плодотворно сътрудничество и без нездравословна конкуренция. Една значителна стъпка напред е независима система за природен газ. Александруполис е нов енергиен портал към Гърция и към Югоизточна Европа. От една страна, чрез този и други проекти, които се изпълняват в Гърция, ще заместим природния газ, идващ от Русия. И освен това, нашите страни заедно показват готовност да поемат нова роля на новата енергийна карта на света. Опити за изнудване от страна на Русия чрез природния газ правят това сътрудничество не просто необходимо, но и спешно. Гърция е пионер в това отношение и вече е осигурила енергийната си автономност, но освен това е готова да помогне на съседите си като България. Новият LNG терминал в Ревитуса ще увеличи капацитета си с 155 000 куб.метра, а терминалът Александруполис ще добави към това 150 хил. куб.метра", каза Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

"Настъпва нов ден за европейската енергийна независимост. Виждаме ясно доказателство за това ново бъдеще тук днес в този град, с този терминал за втечнен газ. Това е много положителна стъпка за нашия общ европейски проект. Ще диверсифицираме източниците на газови доставки, ще подсилим нашата енергийна инфраструктура и постепенно ще сложим край на зависимостта от руски изкопаеми горива, което ще ни направи по-силни и по-сигурни", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Цената на бъдещото съоръжение е 382 млн. евро, от тях 167 млн евро са европейско финансиране по гръцка оперативна програма. Сред акционерите е "Булгартрансгаз" с дял от 20 процента или 16,6 млн евро.

Капацитетът на терминала е 6,1 милиарда кубически метра газ годишно, като за България са резервирани 500 милиона кубични метра.

"Важността на Александруполис в системата за пренос на природен газ като нов енергиен портал е ключов за Югоизточна Европа. Терминалът ще осигури необходимите допълнителни количества природен газ като ще предложи достъп на производителите от целия свят и свързаност на подходящите маршрути за доставки на всички потребители в региона, които имат интерес. Благодарение на терминала, България, Гърция и съседните им страни ще могат да се възползват от голям енергиен пазар и енергийна сигурност и конкурентни цени на енергията. Изпълнението на проекта ще засили диверсификацията на източници на природен газ и ще насърчи конкуренция в полза на бизнеса и потребителите", каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Заедно с интерконектора Гърция-България, който трябва да заработи в най-кратки срокове, плановете са, че новият терминал край Александруполис ще доведе до съществена диверсификацията на източниците на природен газ в цяла Югоизточна Европа.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин подписа указ за ответни икономически санкции срещу определени държави и международни организации
Путин подписа указ за ответни икономически санкции срещу определени държави и международни организации
Анализатор: България имаше нужда от този студен душ, за да стане ясно как Русия изнудва с енергийните доставки
Анализатор: България имаше нужда от този студен душ, за да стане ясно как Русия изнудва с енергийните доставки